Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Banskobystrickí hokejisti zamierili do Brezna, štadión rekonštruujú

Na snímke hokejisti Banskej Bystrice počas tréningu. Foto: TASR/Branislav Račko

Tréner Miroslav Chudý s asistentom Miroslavom Hlinkom vytvorili úderku, ktorá obľubuje veľké výzvy.

Banská Bystrica 28. júla (TASR) - Banskobystrickí hokejisti z HC'05 naplno kmitajú nielen doma, ale na celom Horehroní. Na prvý ľad zamierili až do Brezna, staručký domovský štadión rekonštruujú a každodenným výjazdom o 40 km ďalej sa nevyhnú. A možno sa mužstvo okorení neskôr aj iným spôsobom. Aj keď s Michalom Handzušom sa spájajú iné priority angažmánu, ak nebude inak, tak si s 'baranmi' zahrá. Už sa aj upresnil dátum, so spoločným ľadom od polovice augusta. "Na tento termín sme sa dohodli aj s Rišom Zedníkom, vypomôže nám ako asistent so snahou zapojiť sa do štruktúr klubu," dodal tréner Miroslav Chudý, čo znamená, že sa v klube vytvorí silný štvorzáprah trénerov s Chudým, Hlinkom, Zedníkom a špecialistom na brankárov Petrom Harazínom.

'Barani' sa na prvý ľad tak ako asi každý hokejista, tešia. Skúsený obranca Lukáš Bambúch má o jednu radosť navyše, naplno využije rodičovský byt v Brezne. "Konečne po letnej drine si zahráme s pukom, aj naplánované prípravné zápasy lákajú. Tréningy v lete boleli, ako vždy, aj ich z duše nenávidím, no na druhej strane si uvedomujem, ako veľmi ich treba. Dôležitý je pocit a mne navráva, že sucho padlo na úrodnú pôdu a drinu teraz už treba len zužitkovať."

Pomerne často sa diskutuje aj o voľbe, či letnú prípravu zvládnuť individuálne, alebo v kolektíve. Lukáš Bambúch. "Ja nad tým nerozmýšľam, lepšie sa mi pracuje vo väčšom kolektíve a pochybujem, či by som sa prinútil na primeranú záťaž. Som lenivejšie, tak skôr nie."

Fotogaléria: HC ´05 Banská Bystrica v príprave


Dobre stmelený kolektív

Hokejový tím HC ´05 Banská Bystrica začal prípravu na ľade na zimnom štadióne v Brezne 28. júla 2014. Na snímke hokejisti Banskej Bystrice počas tréningu.
Foto: TASR/Branislav Račko
Hráčska kabína spĺňa nároky dobre stmeleného kolektívu aj podľa slov Lukáša Bambúcha. "Vyzerá dobre a bude ešte lepšie, keď všetci poprichádzajú. My sme si v Banskej Bystrici vždy pochvaľovali spoľahlivý tmel partie, na tom budeme stavať aj naďalej, inak sa vysoko v lige nedostanete. Teraz bude veľmi záležať od tréningov na ľade, s nevyhnutným cestovaním sa spájajú trochu problémy. Pozeráme sa na to z pozitívnej strany a určite sa s kilometrami navyše dobre popasujeme. Už máme pred očami náš štadión, bude krajší, príťažlivejší, viac lákajúci divákov. A ak mám povedať za seba a moju výhodu, rodičia bývajú v Brezne a dochádzať na rozdiel od chalanov nemusím."

Úvod sezóny poznačí rekonštrukcia štadióna do podoby menšieho kotlíka s namiešanou hokejovou kultúrou a aj voľba vedenia HC'05 kde zohrať domáce zápasy. Lukáš Bambúch: "Ja by som domáce zápasy hral aj na breznianskom štadióne, no podľa mňa vzhľadom na podmienky je to nereálne. Inak by to bolo pekné, veľa ľudí z Horehronu chodí do Banskej Bystrice na zápasy a určite by sme ich potešili."

Úderka, ktorá obľubuje veľké výzvy

Tréner Miroslav Chudý s asistentom Miroslavom Hlinkom vytvorili úderku, ktorá obľubuje veľké výzvy. Pred vstupom na prvý ľad riešili hneď dosť dôležitú, kde budú počas rekonštrukcie domáceho štadióna trénovať. Miroslav Chudý: "Brezno nám vyšlo v ústrety a problémy s ľadom nebudú, len sa žiadalo viac logistiky. Nepochybujem, že hráči všetko zvládnu, čo sme si naplánovali. V úvode samotnej sezóny budeme závislí od toho, kedy našu halu dokončia. Zo šiestich zápasov štyrikrát hráme vonku, buď ich odohráme vonku, alebo si ich preložíme, zatiaľ sme to neriešili a počkáme si, ako sa odvinie rekonštrukcia."

Hlad za ľadom potrebujú hráči nasýtiť. Miroslav Chudý. "Náročná príprava na suchu je aj o stereotype a až ľad ju oživí. Leto bolo osvedčené, spolupracujeme s Jurajom Moravčíkom s bohatými skúsenosťami na kondíciu, spestrili sme ju regeneračným sústredením v Chorvátsku a more nám dosť pomohlo."

Prvý ľad naplnili zatiaľ tí, ktorých majú tréneri k dispozícii. "Je nás 26, čakáme na Američana Nicastra, pripojí sa k nám 4. augusta," popisuje aktuálny stav kádra Miroslav Chudý. "Rysujú sa aj ďalší hráči, takže si chvíľu na konečnú podobu počkáme. A aj mladí čakajú na svoju príležitosť, takže nás bude okolo 30. Z voleja vymenovať zostavu ťažké nie je, predstavy mám, hráčov poznám veľmi dobre, väčšina z nich mi prešla v juniorke rukami. Aj noví hráči Mráz, Preisinger, Kudrna káder vystužia. Tlačí nás otázka centrov, zostava sa však vykryštalizuje neskôr, až pred zájazdom do Švajčiarska koncom augusta."

Hokejový tím HC ´05 Banská Bystrica začal prípravu na ľade na zimnom štadióne v Brezne 28. júla 2014. Na snímke zimný štadión v Brezne.
Foto: TASR/Branislav Račko


V bránke jasno

Akú silu majú tréneri k dispozícii napovedá rekapitulácia trénera Chudého. "V bránke máme jasno, postrážia ju jednotka Fín Wiikman, dvojka Košarišťan, tretí bude Sabol, obranu ešte doplníme možno dvoma menami, zatiaľ ju tvorí deväť hráčov Gachulinec, Rosandič, na skúšku prišiel Nitriansky, je tam Predajniansky, Biro, Bambúch, mladý Lunter, Janovský, Američan Nicastro. No a do útoku k nám prišli Preisinger, Kudrna, Mráz, spoliehať sa opäť budeme na dušu mužstva Miša Hudeca. Ak by som menoval, tak to bude Hudec, Kafka, Handlovský, Kudrna, Preisinger, Konečný, Mráz, Kadura, Lamper, Zigo, Matoušek, Róth, Gašpar, Žilka, Fajčák, Macho, Budiak, Kovalík a ešte Dolník. Vytvára sa konkurencia, ktorá inšpiruje a všetci budú musieť zabojovať. Vytvorili sme kostru, mala by potiahnuť mladých. Nechcem polemizovať, či budeme slabší, alebo silnejší ako vlani, mužstvo by malo mať v prvom rade charakter, každý musí pracovať naplno a poctivo odovzdávať všetko na tréningoch i v zápasoch."

Hráči v prvom týždni prípravy na ľade budú trénovať jednofázovo, od 4. augusta už dvoj až trojfázovo. Zahrajú si od 14. augusta na Zábojníkovom turnaji vo Zvolene, 18. augusta v Poprade, 22. augusta sa stretnú so Slovanom v Brezne a 26. augusta odchádzajú na sústredenie do Švajčiarska so šiestimi zápasmi. "Takéto sústredenie sa nám osvedčilo, bude to test pred ligou, s hráčmi, s ktorými už budeme rátať na extraligu," dodal Miroslav Chudý.