Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Bystrica proti Trenčínu s vidinou náročnej série

Hráči Banskej Bystrice. Foto: TASR/Branislav Račko

Trenčania veria, že dokážu postúpiť a kľúčom k tomu by mal byť brankársky post.


Bratislava 1. marca (TASR) - Vôbec prvýkrát v histórii extraligovej play off narazia na seba hokejisti HC'05 Banská Bystrica a Dukly Trenčín. Oba tímy majú vo svojich radoch niekoľko dôležitých osobností, ktoré môžu byť nielen vďaka štatistickému hľadisku rozhodujúcimi postavami štvrťfinálovej série tretieho tímu so šiestym po základnej časti. Hoci boli výsledky zo vzájomných duelov v doterajšom priebehu sezóny veľmi tesné, predsa len sa vo väčšine prípadov prikláňajú na stranu Banskobystričanov.

Až tri konfrontácie oboch aktérov sa v uplynulých šiestich mesiacoch skončili nerozhodne v riadnom hracom čase. O víťazovi tak rozhodlo predĺženie, respektíve nájazdy a dvakrát sa šťastena obrátila na tím trénera Miroslava Chudého. Tesným triumfom jeho zverencov v pomere 2:1 skončili aj ďalšie dva vzájomné stretnutia, no až to záverečné, v ktorom "barani" triumfovali 5:3, bolo spomedzi všetkých gólovo najjednoznačnejšie.

Veľkou zbraňou Bystričanov môže byť sila osobností ako Michal Handzuš, Petr Kafka Tomáš Surový či Michal Hudec. Okrem iných sa pod Urpínom v priebehu sezóny vystriedalo množstvo legionárov, ale aj brankárov, čím sa však znižuje zohratosť tímu. Tím spod Urpína podával napriek tomu vyrovnané výsledky, vďaka ktorým sa prepracoval na tretiu priečku v tabuľke. V súvislosti s Trenčínom však môžu naraziť na tvrdú prekážkou, ktorou je najväčšia opora Dukly v prebiehajúcom ročníku Branislav Konrád.

Trenčania sa aj vďaka nemu a skalopevnej defenzíve napriek šiestemu miestu stali druhým najlepšie zoskupeným obranným valom extraligy, keď po Košiciach inkasovali druhý najmenší počet gólov 120. Konrád si svojimi výkonmi vypýtal pozvánku do reprezentačného dresu. Jeho úspešnosť zásahov sa po základnej časti zastavila na čísle 93,38 %, čo je vzhľadom na počet odchytaných minút v porovnaní s ostatnými brankármi suverénne najlepšie číslo. Dukle môžu okrem skĺbenia skúseností Róberta Petrovického s talentovanou "mladou krvou" pomôcť aj extraligoví matadori Tibor Melichárek (19+20) s Vladimírom Nemcom (12+29), ktorí sú na čele tímovej produktivity.

Trúfalosť 'baranov' spod Urpína, zocelení aj aférami

Miroslav Chudý na lavičke Banskej Bystrice
Foto: TASR/Dušan Hein
Zdravá trúfalosť banskobystrických hokejových 'baranov' pred štvrťfinále play off pramení aj z toho, že prežili rôzne otrasy. Nejaký Trenčín v porovnaní s tým, čo zažili, ich vraj nevystraší. Tréner Miroslav Chudý si myslí, že pohár úspešnosti ešte do dna nevypili a chýba nejaký dúšok navyše. "Tretia priečka po základnej šťastie u nás vyvolala spokojnosť, no aj sklamanie. Hrali sme dlhý čas o prvé miesto, siahali vyššie, no zažili mrzutú stratu pozícii. Ľútosť však odsúvame nabok, v sezóne sme si všeličo prežili, aj tragédiu Mira Hlinku, aj nútenú obmenu kádra súvisiacu s aférou legionárov. Dosť sme sa s problémami borili, zvládli sme ich statočne, popri nich sa zocelili. Mohli sme byť vyššie, no s tretím miestom môžeme byť spokojní.

Na Banskú Bystricu sa mnohí pozerajú ako na rôznorodú zmes hráčov. Vybudovaný kanál do zámoria spôsobil, že sa káder často menil. Lenže pozor, ak sa tím zomkne a play off takémuto tmelu najviac poslúži, tak mužstvo s Handzušom, Hudecom, najnovšie Surovým, no aj kanonierom Kafkom, Kudrnom, či Whiteom rozšíri v extraligových kruhoch značný rešpekt. "Do play off vhupneme relatívne v pozícii favorita podľa tabuľky, no ani jedno mužstvo to z lepších priečok nebude mať jednoduché," upozorňuje hlavný kouč. "Vieme, že Trenčín má dobré družstvo, s kvalitnou defenzívou, ak chceme pomýšľať na úspech, musíme ho zdolať, no nebude to jednoduché."

Proti Trenčínu sa v základnej časti Banskobystričanom vcelku darilo a tréner Chudý si len zaželal, aby sa to nezmenilo. "Mužstvá sa poznajú, záležať bude od maličkostí, začíname od nuly. Priestor na zakopnutie a stratu formy musíme vylúčiť, nemáme na to právo, o to viac musíme hrať zodpovednejšie. Ak by sme čerpali z predchádzajúcich zápasov, len sa presvedčíme, aké vyrovnané zápasy sme odohrali, ťažko sa v nich presadzovalo a nevyspytateľné play off môže všetko na ruby obrátiť."

Povinnosť postúpiť pramení z postavenia v základnej tabuľke a aj z vysoko nastavenej latky vlaňajška, keď siahli 'barani' až na bronz. "Chceli by sme minimálne obhájiť bronzové medaily, inak by to bol neúspech," konkretizoval cieľ tréner Chudý. "Prvý krok musíme zvládnuť, ak by sa tak nestalo, považovali by sme sezónu za nevydarenú."

V tíme si našiel najvýraznejšiu streleckú parketu Petr Kafka. Aj on sa považuje za jeden z tromfov mužstva. Ponúka sa ako vážny argument pri zvažovaní misky váh. "Ja som tu na góly, minulý rok ma pribrzdilo zranenie, tento som odohral celý a tréneri vedeli, čo odo mňa môžu očakávať. Bol som pod väčším tlakom, sezóna sa mi vydarila a prispel som do tímu aj gólmi."

Na snímke Petr Kafka (Banská Bystrica).
Foto: TASR/Branislav Račko
Posledné zápasy základnej časti pripomínali generálku na play off, no naozaj len zďaleka. Petr Kafka predpokladá, že na Trenčín vyrukujú ako dobre naolejovaný stroj. "Mali sme na konci rôzne výhrady, nepodávali sme optimálne výkony, na Trenčín vyletíme s iným tempom. Niekam sme sa prepracovali, vypýtali si rolu favorita. Hranice si pred seba nestaviame, poviem na rovinu, radi by sme postúpili až do finále. Mne predurčovali úlohu nahrávača, odrazu mi však góly pribúdali a ocitol som sa v polohe zakončovateľa. Aj si chalani robili zo mňa švandu, že mi budú nahrávky nosiť ako na tácke, pretože je na mňa spoľahnutie."

Druhý útok si vyslúžil vysoké parametre a Petr Kafka ťaží z príkladnej spolupráce. "V lajne hráme druhý rok spolu, dobre spolupracujeme a všetci piati sme v sezóne odrobili svoje. Máme však aj úctu k súperovi, Trenčín je nepríjemný, s výborným brankárom, vždy to bolo tesné, o jednom, dvoch góloch. Uvidíme, čo tréneri vymyslia, akú taktiku, a vieme aj to, že sa od nás očakáva postup. Stále sme hrali na druhom, treťom mieste a po vyrovnanom boji nám druhé tesne uniklo. Konečný cieľ však stále svieti pred nami, vylepšiť vlaňajšok."

Najlepší strelec mužstva proti vysoko efektívnemu brankárovi Konrádovi, pred štvrťfinále sa ponúka aj tento mikrosúboj. "Konrád má vynikajúcu sezónu," zložil mu poklonu asistent trénera HC'05 Richard Zedník, "celé mužstvo mu výdatne pomáha. My sa musíme sústrediť, aby sme túto hrádzu prelomili, od brankára začínajúc až do posledného hráča. Trenčín nemá čo stratiť, môže hrať uvoľnenejšie, o tom všetkom vieme. Oslabenia, presilovky, aj tie budú jazýčkom na váhach. Ku koncu sa naša hra približovala tej vytúženej, na poslednú chvíľu prišlo viac nových hráčov, museli sa do systému zapracovať, ale stihli sme to."

Definícia Richarda Zedníka o Trenčína je plná úcty a aj odhodlania. "My sme sa pripravovali na každý jeden variant. S Trenčínom očakávam vyrovnané zápasy, aj s tými zaužívanými typickými maličkosťami. Formu sme časovali v pár dňoch, oddýchli si, rozanalyzujeme video, každú jednu ťažiskovú situáciu. Sme profesionáli, koncentrujeme sa na sto percent, aj tréneri, ktorí budú čo mať do toho povedať."

Tomáš Surový mužstvo vystužil na poslednú chvíľu a dosť sa od neho sľubuje. V prvej lajne s Handzušom a Hudecom vytvoril klasickú úderku s veľkou zodpovednosťou. Menší otáznik vyvoláva súhra, z ktorej mal rodený Banskobystričan aj obavy. Ako však sám povedal, už z neho čiastočne odpadli. "Pred play off sme zdvihnutie formy potrebovali ako soľ a podarilo sa. Nohy ma už viac poslúchajú a súperom sa nezaťažujem. Ani nemám ako, proti Trenčínu som nehral, nemám žiadnu predstavu, preto je hlavné len jedno, aby sme sa dobre naladili na ťažký boj."

Trenčín sa chce biť o postup, základom výkon Konráda

Dukla Trenčín sa po roku vrátila do play off slovenskej hokejovej extraligy a vo štvrťfinále si zmeria sily s Banskou Bystricou. Aj keď do série idú ako mierny outsider, Trenčania veria, že dokážu postúpiť a kľúčom k tomu by mal byť brankársky post.

Brankár Trenčína Branislav Konrád.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Práve medzi troma žrďami majú svoju najväčšiu osobnosť - Branislava Konráda. Dvadsaťsedemročný brankár prišiel do Dukly na začiatku sezóny a svojimi výkonmi očaril nie len domácich fanúšikov. V 51 zápasoch mal priemer inkasovaných gólov presne 2,00 a vynikajúcu úspešnosť zákrokov 93,38 percenta, najlepšiu z celej ligy medzi brankármi, ktorí odchytali viac ako desať zápasov. "Prvý krok, ktorý sme urobili pred sezónou, bol, že sme získali kvalitného brankára - Braňa Konráda. On nás držal celú základnú časť. Tam máme to naše silné ohnivko, že sa môžeme odrážať od jeho výkonov," povedal pre TASR generálny manažér klubu Jozef Daňo.

Trenčania sa okrem Konráda budú spoliehať aj na najproduktívnejšieho hráča základnej časti Vladimíra Nemca (56 zápasov - 41 bodov), či skúsených útočníkov Róberta Petrovického a Tibora Melichárka. V obrane by chceli stavať na mladíkoch Tomášovi Bokrošovi, Miroslavovi Habšudovi, či Lukášovi Kozákov. No je otázka, či práve posledný menovaný zasiahne do úvodných duelov play off, keďže Trenčanov zasiahli na konci základnej časti viaceré zranenia. "My sme sa usadili na šiestom postupovom mieste už pred 15, 20 kolami a v zápasoch, v ktorých o nič nešlo sa nám zranili hráči. Napríklad útočník Martin Filo a najhoršie je, že v poslednom zápase sa zranil aj obranca Lukáš Kozák, ktorý prišiel zo Slovana a má problémy s kolenom. Verím, že budú hrať, ale mali tréningový výpadok, aj keď nastúpia, ich výkony asi nebudú stopercentné," pokračoval Daňo.

Trenčania sa stretnú s Bystricou vôbec prvýkrát v histórii play off. Šiesty tím odohral v dlhodobej časti s tretími "baranmi" vyrovnané zápasy a verí, že to tak bude aj v play off. "Každé mužstvo chce postúpiť ďalej. Banská Bystrica má kvalitnú zostavu, no počas sezóny sme s nimi hrali vyrovnané zápasy a dúfam, že to vydrží aj v play off. Že tie zápasy budú mať svoj náboj a kvalitu a výsledok bude vždy o gól lepší v náš prospech," zaželal si Daňo.

Generálny manažér Dukly si však uvedomuje silu súpera, ktorý má vo svojom strede také osobnosti ako sú Michal Handzuš, Michal Hudec, alebo nový prírastok Tomáš Surový. "Počas celej sezóny sa ukazovali v dobrom štýle, bojovali aj o druhé a dokonca aj o prvé miesto. Tretia priečka hovorí za všetko. Musíme sa na nich pripraviť čo najlepšie hernej aj psychickej stránke. Aby sme ich zdolali a postúpili sme do play off."

Banská Bystrica - Trenčín v play off:

doteraz sa nestretli

Vzájomné zápasy v prebiehajúcej sezóne z pohľadu Banskej Bystrice: 2:1 (v), 1:0 pp a sn (d), 2:1 (d) 3:2 pp a sn (v), 2:3 pp (d), 5:3 (v)

Kompletný program štvrťfinálovej série:
1. zápas, 2. marca: Banská Bystrica - Trenčín
2. zápas, 3. marca: Banská Bystrica - Trenčín
3. zápas, 6. marca: Trenčín - Banská Bystrica
4. zápas, 7. marca: Trenčín - Banská Bystrica

prípadne

5. zápas, 9. marca: Banská Bystrica - Trenčín
6. zápas, 11. marca: Trenčín - Banská Bystrica
7. zápas, 13. marca: Banská Bystrica - Trenčín