Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Detva tesne zdolala Nové Zámky a je v play off

Hráči Detvy Foto: TASR/Henrich Mišovič

Detva zvíťazila 3:1 na zápasy.

Detva 5. marca (TASR) - Hokejisti HC 07 Detva postúpili do štvrťfinále play off slovenskej Tipsport Ligy. Na domácom ľade zvládli štvrtý duel kvalifikácie, keď nad Novými Zámkami triumfovali v utorok 2:1 a celú sériu vyhrali 3:1 na zápasy.

Detva prvýkrát v klubovej histórii postúpila do play off a vo štvrťfinále si zahrá s víťazom základnej časti Banskou Bystricou. Zvolen nastúpi proti druhému kvalifikantovi MAC Budapešť.

HC 07 Detva - HC Nové Zámky 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)

Góly: 45. Král (Tibenský), 51. Murček (Mar. Chovan, Puliš) - 33. Pospíšil (Zbořil, Ordzovenský). Rozhodovali: Goga, Satno - Jobbágy, Frimmel, vylúčení: 6:6 na 2 min, navyše: Pospíšil 10 min za úder do hlavy a krku, Bajtek za nešportové správanie, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 911 divákov.

HC 07 Detva: Petrík – Betker, Mar. Chovan, Sládok, Golian, Kuklev, F. Fekiač, Jendroľ, Gachulinec – Puliš, Murček, Ščurko – Žilka, V. Fekiač, Hodgson – Tibenský, McLean, Král – Török, Mat. Chovan, Ďaloga

Nové Zámky: Kristín – Kudla, Andersons, Zaťko, Hain, Hatala, Ordzovenský, Novák, Dundáček – Bajtek, Urban, Štrauch – Rogoň, Zbořil, Jakúbek – Pospíšil, Hruška, Šimun – Ondrušek, Fábry, Nejezchleb


Úvodná tretina bola mimoriadne vyrovnaná a nervózna, čo vyústilo do množstva vylúčení. Hneď v 2. minúte si domáci zahrali presilovú hru, ale nedokázali si vytvoriť lepšiu gólovú príležitosť. Prvú strelu na Petríka vyslal v 4. minúte Ordzovenský. V 6. minúte mal gól na hokejke Murček, ktorý pálil z prvej priamo pred Kristínom, no trafil len jedného z brániacich hráčov. Ďalšiu nebezpečnú strelu vyslal v 9. minúte kapitán hostí Zbořil, ani tentokrát pozorného Petríka neprekonal. Obrovskú príležitosť dostať sa do vedenia mali domáci v 12. minúte, no Žilka puk do bránky cez ležiaceho Kristína nedotlačil. V 16. minúte Detvania nevyužili početnú výhodu. Naopak, hostia počas oslabenia niekoľkokrát pohrozili, avšak bez gólového efektu.

Novozámčania si v druhom dejstve postupne získavali prevahu a dostávali domácich pod tlak. Obrovskej chyby sa v 23. minúte dopustil v obrane Kudla a Puliš sa ocitol sám pred Kristínom, no neprekonal ho. V 30. minúte prihral Ščurko v prečíslení na pravú stranu a Puliš prestrelil odkrytú bránku hostí. V 31. minúte daroval domáci kapitán súperom početnú výhodu, keď v rohu krosčekom poslal k ľadu Jakúbeka. V presilovke našiel Zbořil krížnou prihrávkou nikým nebráneného Pospíšila a ten z prvej trafil do pravého rohu Petríkovej bránky - 1:0. Vyrovnanie mal na hokejke Ďaloga, no v 37. minúte trafil len dobre postaveného Kristína. Dve minúty pred koncom tretiny mohol vyrovnať Ščurko, ktorý pálil od ľavého kruhu, no puk sa zastavil na bránkovej čiare. Vyrovnanie domácim nepriniesla ani presilová hra v 39. minúte.

Úvod tretej tretiny mohol priniesť vyrovnanie, ale rozhodcovia neuznali pre postavenie hráča v bránkovisku. Detvania aj naďalej dostávali súpera pod tlak a v 45. minúte sa im to aj vyplatilo, keď sa o vyrovnanie postaral Král. V oslabení mohol poslať Detvu do vedenia Ščurko, ale tiesnený nedokázal dotlačiť puk za Kristína. V 51. minúte nahodil puk od modrej čiary Martin Chovan, Murček ho šikovne tečoval a poslal Detvu do vedenia - 2:1. Hostia si vytvorili viacero dobrých príležitostí pri vylúčení Ščurka, ale Petrík v bránke čaroval. Domáci naďalej pokračovali v útočnej aktivite a neumožnili hosťom vytvárať si lepšie príležitosti. V 58. minúte Zbořil vystrelil pomedzi nohy Petríka, ale ten jeho pokus hokejkou vyrazil. V závere sa hostia pokúšali vyrovnať hrou bez brankára, no Detva si záver tretiny ustrážila a tešila sa tak z postupu.

Dvojice a termíny štvrťfinále play off TL /na 4 víťazstvá/:

HC'05 iClinic Banská Bystrica (1) – HC 07 Detva (8) /9., 10., 13., 14., prípadne 5., 6. a 7. zápas: 17., 19. a 21. marca/

HKM Zvolen (2) - MAC Budapešť (7) /9., 10., 13., 14., prípadne 5., 6. a 7. zápas: 17., 19. a 21. marca/

HK Nitra (3) - Dukla Trenčín (6) /11., 12., 15., 16., prípadne 5., 6. a 7. zápas: 18., 20. a 22. marca/

HC Košice (4) - HK Poprad (5) /11., 12., 15., 16., prípadne 5., 6. a 7. zápas: 18., 20. a 22. marca/


Hlasy po zápase:

Josef Turek, tréner Detvy: "Vedeli sme, že to dnes bude hlavne po psychickej stránke ťažký zápas, čo sa aj ukázalo. Po dvoch tretinách sme prehrávali 0:1. V poslednej tretine sme to otočili, mali sme aj šťastie, išli sme ako buldoci, ako sa hovorí na krv. Výborne nás podržal pri veľkých gólových šanciach Roman Petrík v bránke, to je vždy dôležité. Som rád, že sme zvládli power play súpera, bolo to veľmi náročné, pretože sme veľmi vyťažovali hráčov v celej sérii. Myslím, že sme postúpili zaslúžene, pretože sme dokázali zdolať trikrát po sebe tak silného súpera ako sú Zámky."

Milan Jančuška, tréner HC Nové Zámky: "Hrali sme veľmi dobre, viedli sme 1:0 po dvoch tretinách, chcelo to dať ešte jeden gól. Samozrejme, potom po tlaku súpera a po našich chybičkách sme inkasovali, či už gól na 1:1 alebo v oslabovke na 2:1 a Detva to svojím chcením a srdiečkom ubránila a zvíťazila. V dnešnom zápase nemôžem uprieť snahu chalanov, ale bolo sa treba presadiť trošku viac. Máme dostatok kvalitných hráčov, ktorí to mali urobiť. Bohužiaľ, jeden gól je veľmi málo na to, aby sme uspeli a v podstate sme si to prehrali doma. Druhý alebo tretí zápase, tam mi chýbalo všetko a treba povedať, že zo strany Detvy tam bolo viac chcenia a srdiečka. Musím pogratulovať Detve a popriať im všetko dobré v play off."