Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Druhé finálové stretnutie ponúklo obrovskú drámu, hrdinom Košíc Bicek

Na snímke vľavo v bránke Alexandr Hylák (Košice), vpravo Mislav Rosandič (Banská Bystrica) v druhom finálovom zápase hokejovej play off Tipsport extraligy HC Košice - HC'05 Banská Bystrica v Košiciach 2. apríla 2015. Foto: TASR/Milan Kapusta

Východniari stratili na domácom ľade trojgólové vedenie.

Košice 2. apríla (TASR) - Hokejisti úradujúceho slovenského šampióna HC Košice zvíťazili aj v druhom finálovom zápase play off Tipsport extraligy nad HC'05 Banská Bystrica až po samostatných nájazdoch 4:3, keď o ich triumfe rozhodol Bicek. V sérii hranej na štyri víťazné stretnutia vedú 2:0.



Tretí finálový duel je na programe v nedeľu 5. apríla v Banskej Bystrici (17.00).

HC Košice - HC'05 Banská Bystrica 4:3 pp a sn (0:0, 3:1, 0:2 - 0:0, 1:0)

Góly: 24. Suja (tr. str.), 27. Jánošík (Kutálek, Bondra), 31. Bartánus (tr. str.), rozh. nájazd premenil Bicek - 37. Kudrna (Surový, Kytnár), 57. Hudec (Handzuš), 60. White (Kudrna, Kytnár). Rozhodovali: Jonák, J. Konc - M. Korba, Rovenský, vylúčení: 3:5, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, striedanie: 28. Heizer (B. Bystrica) zapojil sa do hry, 8034 divákov.


zostavy a striedanie:

HC Košice: Hylák - Jánošík, Štrbák, Philipp, Šeda, Cebák, Macejko - Spilar, Bartoš, Jenčík - Lapšanský, Hrnka, Sojčík - Bicek, Suja, Bartánus - Kutálek, Chovan, Bondra

HC'05 Banská Bystrica: Corbeil - Čížek, Rosandič, Gründling, Guimond, Biro, Kousalík - Hudec, Handzuš, White - Kudrna, Kytnár, Surový - Handlovský, Preisinger, Kafka - Kadura, Matoušek, Lamper - 28. Heizer

/stav série: 2:0/


Už v 2. minúte zasahoval po strele Kudrnu domáci brankár Hylák. O minútu neskôr prinútil Corbeila k zákroku Jenčík a ten istý hráč ho nechal vyniknúť aj v 6. minúte. "Oceliari" pridali smerom dopredu, ale gólom sa neskončila v 8. minúte ani spolupráca Bartánusa so Sujom. Hráči tretieho košického útoku si to zopakovali znova v 13. minúte, Bartánus našiel prihrávkou spoza bránky voľného Suju, bystrický brankár však kryl jeho projektil. Medzitým v 10. minúte preveril pozornosť košického brankára White.



Obrovskú šancu na otvorenie skóre mal v 15. minúte Kutálek, zoči-voči Corbeilovi nepochodil. Ešte v tej istej minúte Jenčík trafil pravú žŕdku banskobystrickej bránky. O minútu neskôr zakončoval bekhendom Lapšanský, no Corbeil si opäť pripísal úspešný zákrok.



V 24. minúte unikajúceho Suju zastavil nedovolene Kytnár, hlavný rozhodca nariadil trestné strieľanie a košický útočník si poradil s dovtedy nepriestrelným Corbeilom. Už o minútu neskôr tečoval nahodený puk Hudec, ale Hylák si dal pozor a o niekoľko sekúnd neskôr kryl i Kudrnovu strelu. Druhý gól "oceliarov" pridal v 27. minúte obranca Jánošík, ktorý si korčuľou spracoval puk po prihrávke Kutáleka, potiahol ho smerom k bránke a vymietol pravý horný roh.

V polovici stretnutia si hostia vypracovali tlak, po rýchlom brejku Košíc však fauloval prenikajúceho Bartánusa Gründling a hlavný arbiter nariadil druhé trestné strieľanie v zápase. Košický útočník blafákom upravil už na 3:0. V 34. minúte sa dostal k zakončeniu Surový, puk z jeho hokejky našiel iba dobre postaveného Hyláka. Hostia sa zvýšenou aktivitou predsa len dočkali a na 1:3 z ich pohľadu znížil v 37. minúte Kudrna, ktorý zužitkoval ideálnu prihrávku Surového.

Na snímke členovia fanklubu HC Košice v hľadisku v druhom finálovom zápase hokejovej play off Tipsport extraligy HC Košice - HC'05 Banská Bystrica v Košiciach 2. apríla 2015.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Tretie dejstvo odštartoval prienik Biceka, ktorý sa z pravej strany natlačil do zakončenia, trafil však iba masku hosťujúceho brankára. Banskobystričania sa dostali do šancí počas presilovej hry o jedného hráča, ale Hylák v 45. minúte zlikvidoval strely Kytnára i Kafku. V ďalšom priebehu Košičania pozorne bránili, nepúšťali "baranov" na dostrel bránky a hrozili po protiútokoch.

V 54. minúte sa ocitol v príležitosti Lapšanský, Corbeil vytlačil puk mimo bránku. Rovnako si poradil aj pri Jenčíkovom tvrdom zakončení o dve minúty neskôr. Tri minúty pred koncom duelu odvolali hostia brankára a Hudec bekhendom znížil na 2:3 z pohľadu Banskej Bystrice. Na 3:3 vyrovnal v záverečnej minúte White a na rad prišlo predĺženie.

Na snímke vpravo hore s pukom Tomáš Surový, vľavo Andrej Kudrna (obaja Banská Bystrica), druhý zľava Adam Lapšanský, tretí zľava Adam Jánošík, v bránke zakrytý Alexandr Hylák (všetci Košice) v druhom finálovom zápase hokejovej play off Tipsport extraligy HC Košice - HC'05 Banská Bystrica v Košiciach 2. apríla 2015.
Foto: TASR/Milan Kapusta


V ňom mal v 64. minúte dobrú šancu Macejko, Corbeil podržal svoj tím. O štyri minúty neskôr sa v presilovej hre odhodlal Jenčík, no ani tentoraz gól neprišiel. V samostatných nájazdoch rozhodol o víťazstve domácich v druhej sérii Bicek ako jediný úspešný exekútor.

Hlasy po zápase

Roman Šimíček, asistent trénera HC Košice: "Zo začiatku bolo stretnutie veľmi vyrovnané, najmä prvá tretina. Potom sa nám podarilo dať dva góly, bohužiaľ sme tri minúty pred koncom druhej tretiny dostali gól na 3:1 a potom sa podarilo pridať B. Bystrici druhý presný zásah pri hre bez brankára. Tento gól ich postavil na nohy, nás dal dole a vyrovnali na 3:3. Bol to ťažký zápas a sme veľmi radi, že sme ho zvládli v trestných strieľaniach. Klobúk dole pred výkonom všetkých hráčov a najmä Sašu Hyláka."

Jiří Bicek, autor rozhodujúceho presného zásahu:
"Bystrica sem prišla hrať hokej a chcela vyhrať. Po včerajšom zápase sme čakali odlišný hokej. Každé mužstvo chce totiž na ľade súpera ukradnúť jeden duel. Dnes sme to mali dobre rozohrané, bolo to vyrovnanejšie stretnutie a súper si vytvoril viac šancí. Vyhrávali sme 3:1, škoda záveru, ale taký je hokej. Sme radi, že sme zvládli koniec."

Miroslav Chudý, tréner B. Bystrice: "Chcem pochváliť chalanov za to, že to bol náš výkon, náš hokej, ktorý nás zdobil v predchádzajúcich sériách. Od začiatku sme hrali to, čo sme mali. Samozrejme súper nám ušiel, no vrátili sme sa do zápasu veľkou bojovnosťou a kúskom šťastia. K ostatným veciam sa ešte dnes vyjadriť nemôžem."

Andrej Kudrna, autor gólu a asistencie B. Bystrice: "Pociťujeme sklamanie, v play off je jedno, či prehráte 0:5 alebo po nájazdoch. Prehra sa ráta a nás to mrzí. Máme pred sebou dva domáce zápasy, ktoré musíme zvládnuť."