Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Košice zdolali po dráme Banskú Bystricu, majú prvý finálový mečbal

Piaty zápas finále play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice - HC´05 Banská Bystrica 9. apríla 2015 v Košiciach. Na snímke z kocky nad ľadovou plochou radosť hráčov HC Košice z víťazstva 3:2 v zápase. Foto: TASR/Milan Kapusta
Piaty zápas finále play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice - HC´05 Banská Bystrica 9. apríla 2015 v Košiciach. Na snímke napätie vo fanklube HC Košice pred koncom zápasu. Foto: TASR/Milan Kapusta
Piaty zápas finále play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice - HC´05 Banská Bystrica 9. apríla 2015 v Košiciach. Na snímke fanklub HC Košice. Foto: TASR/Milan Kapusta
Piaty zápas finále play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice - HC´05 Banská Bystrica 9. apríla 2015 v Košiciach. Na snímke radosť hráčov HC Košice z víťazstva 3:2 v zápase. Foto: TASR/Milan Kapusta
Piaty zápas finále play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice - HC´05 Banská Bystrica 9. apríla 2015 v Košiciach. Na snímke fanklub HC Košice. Foto: TASR/Milan Kapusta
Piaty zápas finále play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice - HC´05 Banská Bystrica 9. apríla 2015 v Košiciach. Na snímke radosť hráčov HC Košice z gólu na 3:1, uprostred strelec gólu Jiří Bicek, vľavo hore Marek Bartánus. Foto: TASR/Milan Kapusta

Hokejisti Košíc vedú vo finálovej sérii hokejovej extraligy 3:2.

Košice 9. apríla (TASR) - Hokejisti úradujúceho slovenského šampióna HC Košice zvíťazili v piatom finálovom zápase play off Tipsport extraligy nad HC'05 Banská Bystrica 3:2. V sérii hranej na štyri víťazné stretnutia sa ujali vedenia 3:2. O víťazný gól stretnutia sa postaral v 52. minúte Jiří Bicek.

Šiesty finálový duel je na programe v sobotu 11. apríla v Banskej Bystrici (17.00).



HC Košice - HC'05 Banská Bystrica 3:2 (1:0, 0:0, 2:2)
Góly:
13. Bartánus (Cebák), 42. Lapšanský (Hranka, Rachůnek), 52. Bicek (Bartánus, Suja) - 45. Zigo (Lamper, Matoušek), 58. Kafka (Čížek, Rosandič). Rozhodovali: Baluška, J. Konc - Kacej, Šefčík, vylúčení: 5:4, navyše: Cebák (Košice) a White (B. Bystrica) 10 minút za nešportové správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, striedanie: 32. Kadura (B. Bystrica) zapojil sa do hry, 8347 divákov - vypredané.

zostavy a striedanie:

HC Košice: Hylák - Jánošík, Štrbák, Philipp, Šeda, Cebák, Macejko - Spilar, Bartoš, Jenčík - Bicek, Suja, Bartánus - Lapšanský, Rachůnek, Sojčík - Kutálek, Chovan, Sojčík

HC'05 Banská Bystrica: Košarišťan - Gründling, Guimond, Čížek, Rosandič, Biro, Kousalík- Lamper, Zigo, Matoušek- Kudrna, Kytnár, Surový - Hudec, Handzuš, White - Kafka, Heizer, Handlovský - 32. Kadura

/stav série: 3:2/

Úvodný gól Bartánusa

Pred vypredanou Steel arénou začali aktívnejšie domáce Košice. Už v 2. minúte sa natlačil z pravej strany pred Košarišťana Jánošík, ale puk neprepasíroval za jeho chrbát. "Oceliari" dobrým pohybom zatlačili svojho súpera a v 3. minúte pálili nebezpečne Spilar a Macejko. Zmenu skóre nepriniesla o minútu neskôr ani Rachůnkova strela po ideálnej prihrávke Lapšanského. Hostia pohrozili v 5. minúte, Hylák si však s Kytnárovou strelou z pravej strany poradil. Po hrubej chybe hosťujúcej defenzívy mal v 8. minúte obrovskú šancu Hrnka, Košarišťan však podržal svoj tím. Hra sa postupne vyrovnala a v 13. minúte neprekonal košického brankára ani na dvakrát Hudec. Zahrmelo na opačnej strane, z následného protiútoku sa predviedol pekným blafákom Bartánus a bekhendom poslal puk do pravého horného rohu banskobystrickej bránky - 1:0. Tri minúty pred prvou sirénou zahodil tutovku Bicek, ktorý počas presilovej hry trafil iba presúvajúceho sa Košarišťana.

Piaty zápas finále play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice - HC´05 Banská Bystrica 9. apríla 2015 v Košiciach. Na snímke radosť hráčov HC Košice z gólu na 1:0, vľavo Marek Bartánus strelec gólu, vpravo Jiří Bicek.
Foto: TASR/Milan Kapusta

Bezgólová druhá tretina

Druhú tretinu začali náporom Košičania, ale ani presilová hra im gól nepriniesla. Po góle volala najmä šikovná strela Bartoša spoza brániaceho beka. V 24. minúte bol blízko ku gólu Lapšanský, ale Košarišťan vytlačil jeho strelecký pokus ľavým betónom. O minútu neskôr sa natlačil do zakončenia cez dvoch košických hráčov White, Hylák kryl jeho strelu aj s dávkou šťastia a vďaka hákovaniu Bartánusa. "Barani" ponúknutú výhodu o jedného hráča napriek tlaku nevyužili. V ďalšom priebehu obidve družstvá pozorne bránili, snažili sa neurobiť chybu a vyrážať do brejkov. Na hráčoch bolo badať nervozitu, po ktorej pramenili chyby na oboch stranách, ktoré však ani jeden zo súperiacich hráčov nedokázal potrestať.

Piaty zápas finále play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice - HC´05 Banská Bystrica 9. apríla 2015 v Košiciach. Na snímke v bránke HC´05 Banská Bystrica prekonaný Andrej Košarišťan, vpravo obranca HC Košice Adam Jánošík.
Foto: TASR/Milan Kapusta

Dráma ako hrom

V 42. minúte mohol vyrovnať Kafka, ale Hyláka zastúpil dobre postavený Bicek. Vzápätí sa Košičania dostali do úniku dvoch proti jednému, Hrnka milimetrovou prihrávkou vyzval k zakončeniu Lapšanského a ten vymietol ľavý horný roh Košarišťanovej bránky - 2:0. Banskobystričania odpovedali v 45. minúte gólom Ziga, ktorý sa presadil v spleti tiel pred košickou bránkou - 2:1. Hostia mali k dispozícii presilovku 5 proti 4, ale Handlovského najväčšiu šancu vytlačil presúvajúci sa Hylák pravým betónom. Na rozdiel dvoch gólov zvýšil v početnej výhode o jedného hráča Bicek, ktorý v 52. minúte vyťažil z krížnej Bartánusovej prihrávky. Po zakončení rovnakého hráča predviedol o štyri minúty neskôr pohotovú lapačku Košarišťan. Hostia korigovali dve minúty pred koncom duelu, keď sa pri hre bez brankára presadil Kafka - 3:2. Hlavný rozhodca nariadil v 59. minúte trestné strieľanie po tom, ako Philipp úmyselne posunul rukou bránku. Kafka však nevyrovnal. V závere Banská Bystrica odvolala brankára, ale vyrovnania sa už nedočkala.

Piaty zápas finále play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice - HC´05 Banská Bystrica 9. apríla 2015 v Košiciach. Na snímke fanklub HC´05 Banská Bystrica.
Foto: TASR/Milan Kapusta

Veľkoplošná obrazovka

Piaty finálový duel mohli hokejoví fanúšikovia HC 05 Banská Bystrice sledovať na veľkoplošnej obrazovke na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Duel sa hral v košickej Steel aréne. Vedenie mesta sa pre veľký záujem o historicky prvé vystúpenie banskobystrických hokejistov v boji o majstrovský titul rozhodlo umiestniť v centre mesta obrazovku, kde budú môcť ľudia sledovať aj sobotňajší šiesty duel série, ktorý je podľa informácií TASR už vypredaný.

Video: Na hlavnom banskobystrickom námestí pozerali priamy prenos finále z Košíc
.
Hlasy po zápase:

Peter Oremus, tréner HC Košice: "Odohrali sme dobrý zápas. Boli sme aktívni, dostatočne agresívni, korčuľovali sme, vytvárali sme si šance. Nie je jednoduché sa presadiť proti Banskej Bystrici, ale víťazstvo bolo zaslúžené. V závere sme opäť dostali gól a musíme sa z toho poučiť. Samozrejme, súper robí všetko preto, aby strelil gól, keď to potrebuje. Treba na ten záver zabudnúť, dôležité je víťazstvo."

Jiří Bicek, autor víťazného gólu: "Boli to nervy, znova sa zopakoval rovnaký stav, 3:1 a odvolanie brankára a dostali sme gól, potom prišlo trestné strieľanie. Musím sa priznať, že som sa na to ani poriadne nepozeral a dúfal som, že sa to už nemôže stať, že zmažú dvojgólové manko. Sme radi, že sme uhrali piaty zápas a šiesty ideme do Banskej Bystrice vyhrať."

Miroslav Chudý, tréner B. Bystrice. "Prvá tretina bola z našej strany zlá, chýbal nám dôraz. Prehrávali sme osobné súboje a dali sme súperovi priestor. V druhej časti sme sa trošku zlepšili, ale tiež to nebolo ono. V tretej tretine sme znížili na 1:2, ale prišlo zbytočné vylúčenie a gól na 3:1. Pokúsili sme sa dostať do zápasu a skoro nám to opäť vyšlo. Ak to vezmem globálne, tak Košice si po šesťdesiatich minútach víťazstvo zaslúžili."

Petr Kafka, strelec druhého gólu B. Bystrice: "Vždy začíname zakríknuto a v závere urobíme tlak. Potom si hovoríme, že prečo takto nehráme celý duel. Hra bez brankára nám ide, škoda, že sme nepridali ešte jeden gól a nešli do predĺženia."
.
.
.
.
.
.
Piaty zápas finále play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice - HC´05 Banská Bystrica 9. apríla 2015 v Košiciach. Na snímke fanklub HC´05 Banská Bystrica.
Foto: TASR/Milan Kapusta