Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Februárové Winter Classic už v predstihu láka, tešia sa aj legendy

Na snímke zľava Ľubomír Višňovský, Tomáš Surový, Michal Chovan a Marián Hossa na tlačovej konferencii hokejovej Tipsport Ligy k projektu Kaufland Winter Classic Games 2019. Zimná klasika je na programe 2. a 3. februára na banskobystrických Štiavničkách. V Banskej Bystrici 6. novembra 2018. Foto: TASR/Lenka Krošláková

Celý projekt pod holým nebom s plným názvom Kaufland Winter Classic Games 2019 predstavili organizátori už teraz, s pevným scenárom a príťažlivou náplňou.

Banská Bystrica 6. novembra (TASR) - Hokejový fanúšik zažije 2. a 3. februára na banskobystrickom štadióne na Štiavničkách podujatie, ktoré bude mať na Slovensku premiéru. Celý projekt pod holým nebom s plným názvom Kaufland Winter Classic Games 2019 predstavili organizátori už teraz, s pevným scenárom a príťažlivou náplňou.

Richard Lintner, riaditeľ spoločnosti Pro-hokej, predstavil dvojdňový projekt, ktorý sa nerodil ľahko. "Konečne sme sa dočkali, chystali sme ho tri roky. Dejisko v Banskej Bystrici sme vybrali po analýze, zvažovaní geografických špecifík i tých hokejových, rešpektujúc aj jej dva tituly. Štadión VŠC Dukla spĺňa všetky parametre, ktorými sme sa snažili vyjsť v ústrety divákom, aby mali perfektný výhľad a zažili niečo výnimočné."

Na historickú akciu na Slovensku sa už v predstihu pripravujú aj hráči, Marián Hossa a Ľubomír Višňovský si oblečú dresy v exhibičnom Súboji legiend, kapitáni Tomáš Surový a Michal Chovan si zahrajú majstrovský zápas v dresoch svojich klubov, banskobystrického HC'05 iClinic a zvolenského HKM. "Mal som už šťastie zo štyri, päťkrát zahrať si v Amerike zimnú klasiku a je to perfektná skúsenosť," povedal Marián Hossa. "Zažijú ju aj chalani na Slovensku a verím, že pritiahne do hľadiska veľa ľudí. Dúfam, že zapraje počasie, síce som nebol vo februári na Slovensku zo 20 rokov, ale zvykne bývať dobré. Mám na takéto zápasy veľmi pekné spomienky, pre každého hráča je to špeciálne. Aj za mala som hrával pod hviezdami, je to o príjemných spomienkach a aj o rodinách, ktoré prídu na takýto zápas." Ľubomír Višňovský predpovedá, že sa zrodí veľa podpichovačiek. "Takéto zápasy ich vyvolávajú, vznikajú rôzne stávky, hráči sa medzi sebou doberajú, no na ľade si nič nedarujú. Každý sa pripraví na zápas v rámci svojich možností stopercentne. Teším sa na súboj legiend a individuálne súťaže s ním spojené. Hrať vonku je o niečom inom, ja som bol obranca, ako posledný hráč som niekedy nevidel, že mi puk ide na hokejku. Pod oči sa maľujú čierne farby, aby odrazili svetlo od ľadu, to trochu pomôže. Aj priestorovo si musíte navykať na niečo iné. Inak je to úžasná akcia, ja som hral v mraze -21 a aj moja manželka bola nadšená, naozaj krásna akcia."

Pre Tomáša Surového a Michala Chovana to bude taktiež mimoriadny zážitok. "Je to regulárny zápas, asi bude záležať veľa na počasí, ktoré ovplyvní ľad, aj vietor sa môže pod pocity podpísať," zhrnul rozdiely Tomáš Surový. "Ešte nikdy som takto vonku nehral, o to viac som rád, že nastúpime proti rivalovi zo Zvolena." Michal Chovan: "Toto sa stáva hráčom možno len raz za život, niekomu vôbec, že si zahrajú pod holým nebom. Bude veľa ľudí, zápas dostane ešte väčší náboj. Nám sa v lige darí, verím, že si formu udržíme až dovtedy, keď vyzveme pod otvoreným nebom Banskú Bystricu a opäť potešíme fanúšikov."

Podrobný scenár prináša aj konkrétne čísla, ktoré upresnil Richard Lintner. "Už teraz pôjdu do predaja vstupenky s cenou 18 eur, no k dispozícii budú aj VIP vstupy. Kapacita štadióna sa upraví na 7.500 s komfortom výhľadu na ľadovú plochu. Popri súboji legiend pripravíme viaceré súťaže zručností, vrátane niektorých originalít. Stavba arény potrvá skoro tri týždne, na ploche vyrastie 60-metrová tribúna, v predstihu umožníme na ľade aj trénovať i verejne si zakorčuľovať."

Rozpočet na celé podujatie podľa slov Richarda Lintnera bude asi polovičný, ktorý potrebuje hokejový klub na sezónu. "Stojí to však za to. Konečne sme nazbierali dostatok sily a odvahy, aby sme takéto podujatie pripravili. Tí fanúšikovia, ktorí vlastnia sezónne permanentky, budú mať polovičné vstupné, no musia si ho uplatniť do konca mesiaca. Celé podujatie bude mať aj kultúrno-spoločenský a charitatívny rozmer, považujem ho za obrovskú príležitosť na propagáciu hokeja a aj za výnimočný dar pre obe mužstvá z Tipsport Ligy, ktoré odohrajú majstrovský zápas."

Zatiaľ padli pri zostavovaní mužstva legiend len niektoré mená, ďalši by mali k Petrovi Bondrovi, Mariánovi Hossovi, Višňovskému, Handzušovi, Zedníkovi, Šatanovi, Lašákovi pribúdať. "Prihliadame aj na fyzickú kondíciu legiend, no nepochybujem, že fanúšikovia sa milo prekvapia tempom, aké vedia počas zápasu udržať," predpokladá Richard Lintner. "Len jedno by nás asi zaskočilo, keby veľmi pršalo, no pripravili sme sa aj na posun o celý deň, vieme na to zareagovať."

Program Kaufland Winter Classic Games 2019

sobota 2. februára o 16.00: Súboj legiend
nedeľa 3. februára o 14.00: HC'05 iClinic B. Bystrica - HKM Zvolen