Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Tipsport Liga

Martin zdolal Trenčín, Košice si pripísali už druhý triumf v rade

Na snímke je striedačka HC Košice, hore uprostred stojí hlavný tréner mužstva Peter Oremus v zápase 44. kola Tipsport extraligy HC Košice - MsHK DOXXbet Žilina v Košiciach 25. januára 2015 Foto: TASR/Milan Kapusta

Kolo 44. extraligy sa nieslo v znamení víťazstva Martina, Košíc, Nitry, Popradu a Zvolena.

Trenčín 25. januára (TASR) - Domáci kolektív v snahe zabezpečiť si istú účasť v play off začal zápas aktívnejšie. Už v 2. min si vypýtal faul Koyš a na trestnú lavicu šiel Smrek. Trenčín však nedokázal v presilovej hre nič vymyslieť. V 4. min mohol skóre otvoriť Šišovský, prešmykol sa okolo Brcka po pravom krídle, puk však za Čecha neprepasíroval. Martinčania sa pre zbytočné fauly nevedeli dostať do hry a až v 11. min pohrozili Konrádovi. Dírerov odrazený puk z ľavého kruhu skončil na gólmanovej vyrážačke. Hostia sa postupne dostávali do zápasu, čo vyústilo do vedúceho gólu. Po dvojnásobnej chybe obrany sa presadil Markovič, ktorý z uhla prekonal rozhodeného brankára.

Na prelome prvej a druhej tretiny sa hral hokej plný nepresností. Vytrhnutie priniesla 25. min. Chybnú rozohrávku Dukly vystihol Galamboš. Puk posunul do jazdy Vargovi, ktorý strelou švihom pridal druhý gól "kosačiek". Hostia sa z dvojgólového vedenia tešili iba minútu. Z hĺbky vlastného pásma spracoval prihrávku na modrej čiare Marcel Hossa a napokon strelou zápästím prinavrátil svojmu tímu bodovú nádej. Tlak pred Čechom silnel a v 34. min dospel do úspešného konca. Šišovského strela sa odrazila od korčúľ brániaceho hráča k Stantienovi a hoci ten bol tiesnený, dokázal puk dostať do siete. Tímu z Turca sa podarilo prinavrátiť vedenie ešte do druhej sirény. V presilovej hre si medzi kruhy nakorčuľoval Markovič a strelou do horných poschodí bránky pridal svoj druhý gól v zápase.

Martinčania vstúpili do záverečnej tretiny aktívne. V 42. min pridali štvrtý presný zásah, keď si Fujerík vychutnal Konráda a blafákom zasunul puk za jeho chrbát. Odpoveď na seba nenechala dlho čakať. Marcel Hossa obkorčuľoval bránku a nahodený puk bejzbalovým spôsobom dopravil za čiaru Melichárek. Galamboš mohol upokojiť spoluhráčov v 49. min, z dobrej pozície však prestrelil. A keď päť minút pred koncom Razingar neprepasíroval puk cez Čecha, Martin si zobral z trenčianskeho ľadu všetky body.

Branislav Jánoš, asistent trénera Trenčín: "Chceli sme nadviazať na dobrý výkon z piatka, no veľmi sa nám to nepodarilo. Na začiatku zápasu sme hrali dve presilovky, ktoré nám paradoxne asi viac ublížili ako pomohli, hrali sme ich zle. V druhej tretine sme boli podľa mňa lepším tímom, vyrovnali sme, no po hrubej chybe sme znovu dostali gól. Podarilo sa nám zdramatizovať zápas, no vzhľadom na to, koľko sme mali šancí, sme mali dať viac gólov."

Jaroslav Török, tréner Martina: "Tento súboj bol pre nás veľmi dôležitý. Vedeli sme, že Trenčania majú dobré výsledky a najmä na domácom ľade sú silní. Sme vďační za tieto tri body a musím pochváliť mužstvo za bojovný výkon. Konečne sme dali viac ako dva góly, čo je chvályhodné."

Dukla Trenčín - MHC Mountfield Martin 3:4 (0:1, 2:2, 1:1)
Góly: 26. Hossa (Bokroš, Andersons), 34. Stantien (Šišovský, Filo), 43. Melichárek (Hossa, Nemec) - 13. Markovič, 25. Varga (Galamboš), 39. Markovič (Dlouhý), 42. Fujerík (Markovič). Rozhodovali: D. Konc, Müllner - Orolin, Tvrdoň, vylúčení: 3:5, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 1430 divákov


Medzi košické žŕdky nepadol ani jeden gól

Košice 25. januára (TASR) - Košičania sa už po 93 sekundách od úvodného buly museli brániť. Na trestnú lavicu si sadol Hrnka a domáci sa vo štvorici nielenže bez problémov ubránili, navyše otvorili skóre. V 3. minúte si Lapšanský v prečíslení vymenil puk s Rachůnkom a prekonal brankára Cibuľu - 1:0. Ešte v tom istom oslabení pohrozil aj Bartánus, jeho strelecký pokus však dokázala defenzíva hostí včas zlikvidovať. Žilina sa otriasla až po polovici úvodnej tretiny a v 12. minúte mohli vyrovnať. V dobrých palebných pozíciách sa viackrát ocitol Valášek, ale pozorného Melicherčíka neprekonal. V závere prvej časti ešte mohlo zvýšiť vedenie Bartoš s Bicekom, Cibuľovu bránku však nedobyli.

Na snímke hokejisti Košíc sa tešia z gólu na 3:0, ktorý strelil Gabriel Spilar (44) v zápase 44. kola Tipsport extraligy HC Košice - MsHK DOXXbet Žilina v Košiciach 25. januára 2015
Foto: TASR/Milan Kapusta


Po zmene strán sa o slovo prihlásili "vlci". Domáca obrana zabudla medzi kruhmi na Krajčiho, ktorý po prihrávke ihneď zakončil, no Melicherčík si s jeho tvrdou strelou poradil. Diváci v Steel aréne sa ďalšieho gólového momentu dočkali až v 28. minúte, keď sa ujala Spilarova strela z ľavého kruhu do horných poschodí bránky. "Ocelari" týmto presným zásahom výraznejšie otupili silu hostí a hneď po ňom sa mohli radovať aj tretíkrát. Najskôr zmätky žilinskej defenzívy nepotrestal Jenčík, následne neskóroval v prečíslení ani Bartánus. Majster sa upokojil napokon až v 34. minúte, Cibuľa sa nestihol po zákroku a fyzickom súboji v bránkovisku zorientovať a do odkrytej bránky poslal puk Spilar. Za hostí mohol v závere tretiny korigovať Procházka a po ňom v oslabení aj Drábek, ale ani jeho bekhend medzi tri košické žŕdky nezapadol.

Úvod tretej tretiny už patril domácim a po vystupňovaní tlaku strelili štvrtý gól v 45. minúte. Nekompromisným zakončením sa v presilovke prezentoval Černák a definitívne zlomil žilinský odpor. Do konca zápasu sa už veľa toho neudialo, a tak si Košice pod vedením trénerskej dvojice Peter Oremus - Roman Šimíček pripísali druhý triumf v rade.

Roman Šimíček, asistent trénera HC Košice: "Pre nás to bol dôležitý zápas. Bol druhý v poradí zo štyroch na domácom ľade. Hráči splnili taktické pokyny, napádali hostí, boli agresívni. Len škoda, že nevyužili viac presiloviek. Naše víťazstvo by tak bolo ešte výraznejšie."

Martin Groma, asistent Žiliny: "Košice predviedli veľmi dobrý výkon. Hrali aktívne, vyhrávali osobné súboje a tým nás dostali pod tlak. O zápase rozhodla naša nedisciplinovanosť, veď sme mali až deväť vylúčených hráčov. A na takéhoto súpera to nemôže platiť."

HC Košice - MsHK DOXXbet Žilina 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Góly: 3. Lapšanský (Rachůnek), 28. Spilar (Štrbák, Jenčík), 34. Spilar (Jenčík, Bartoš), 45. Černák (Bartánus, Rachůnek). Rozhodovali: Orolin - Jobbágy, Smrek, vylúčení: 3:9 navyše Ďurkech (Žilina) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 2:0, oslabenia: 1:0, 2810 divákov


Domáca Nitra vyhrala tesne, avšak bez jediného vylúčeného hráča

Nitra 25. januára (TASR) - V 44. kole hokejovej extraligy sa v Nitre predstavila aktuálne posledná Skalica. Vedenia sa ujali v 15. minúte domáci, v presilovej hre si niekoľkokrát vymenili puk v útočnom pásme a Henrich Ručkay vymietol pavučinu v pravom hornom rohu hosťujúcej bránky. V závere prvej tretiny mali hostia veľkú príležitosť na vyrovnanie, traja sa ocitli pred Valentom, ale ten im spolu Dušanom Milom nedovolil rozvlniť sieť.

Druhá tretina sa hrala prevažne pred brankárom hostí Lipovským, no v jej polovici sa dostal do brejku hosťujúci Chylo, Valenta ale neprekonal. Nitrania mali čistých gólových možností hneď niekoľko, no vyšla im až tá posledná, 43 sekúnd pred sirénou na 2:0 zvýšil Richard Mráz.

V tretej časti stretnutia dosiahli hostia kontaktný gól, spoza pravého kruhu napriahol Brendl a prestrelil Valenta. Ďalší gól i napriek hre bez brankára zo strany hostí už nepadol a domáci vyhrali tesne 2:1. Nitra odohrala stretnutie bez jediného vylúčeného hráča.

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Bol to zápas o brankároch, ktorí sa vyznamenali a držali tesný výsledok. V závere sme museli prikladať veľký dôraz na defenzívu a vďaka tomu sme to dotiahli do trojbodového konca."

Štefan Mega, tréner Skalice: "Chceli sme čo najdlhšie udržať bezgólový stav, no v druhej tretine sme inkasovali. V tretej sa nám podarilo konečne po dlhšom čase skórovať, v závere sme sa snažili, no nedostali sme sa ani k hry bez brankára. Výsledok je prijateľný, ale nič pre nás nerieši."

HK Nitra - HK 36 Hant Skalica 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Góly: 15. H. Ručkay (Nádašdi, Stümpel), 40. Mráz (J. Ručkay, Štefanka) - 48. Brendl (Bezúch, Krejčiřík). Rozhodovali: Lokšík - M. Tvrdoň, Výleta, vylúčení: 0:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 2633 divákov


Bystrica vyšla zo zápasu s Popradom bez bodov

Poprad 25. januára (TASR) - Už v 2. min mohol v dobrej šanci skórovať domáci Rapáč, bránku však minul. Oba tímy si vzápätí zahrali po presilovej hre, no brankári boli pozorní. V 11. min spálil Rapáč aj druhú veľkú šancu, keď zblízka neprekonal Košarišťana. Známe športové pravidlo nedáš - dostaneš platilo na 100%, keď vzápätí Kostúra prestrelil Matoušek a poslal hostí do vedenia. Podtatranci sa nezlomili a dokázali vyrovnať, keď sa do tretice šťastena usmiala na Richarda Rapáča – 1:1.

Prostredná časť patrila domácim. V 25. min presilovú hru režíroval kapitán Popradu Arne Kroták, ktorému krížny pas do streleckej pozície vrátil Kasík a Poprad šiel do vedenia. Keď sa zápas lámal do druhej polovice, unikol Hvila a spoza obrancu strelou medzi betóny nachytal brankára Košarišťana.

Bystričania chceli niečo s výsledkom urobiť, v tretej časti si však nedokázali vytvoriť súvislejší tlak. Ak už aj mali gólovú príležitosť, nepriestrelný bol popradský gólman Kostúr, ktorý zlikvidoval aj Kafkovu "tutovku". Na opačnej strane mohol rozhodnúť Sýkora, Kroták, či Hvila, ale gól nepadol a do posledných minút hostia išli aspoň s teoretickou šancou na zvrat. Banskej Bystrici nepomohla už ani hra bez brankára a spod Tatier si žiadne body neodviezla.

Vladimír Turan, asistent trénera Popradu: "Na kvalitného súpera sme sa dobre pripravili, ale našu hru poznačili vylúčenia. Hokej bol miestami dosť rozháraný, najlepší hráči boli vyťažovaní viac ako ostatní a v koncovke nám chýbali sily."

Miroslav Chudý, tréner B. Bystrice: "Najlepšia bola z nášho pohľadu prvá tretina. Od druhej tretiny sme si už nevytvárali veľa šancí. Snažili sme sa s výsledkom niečo urobiť, ale Poprad nás držal na dištanc. Chýbala nám kvalita najmä v presilových hrách."

HK Poprad - HC'05 Banská Bystrica 3:1 (1:1, 2:0, 0:0)
Góly: 17. Rapáč (Brejčák, Štals), 25. Kroták (Kasík), 30. Hvila (Štals, Rapáč) - 12. Matoušek (Zigo). Rozhodovali: Lauff, Novák - Korba, Rovenský, vylúčení: 8:7, presilovky: 1:0, oslabenia: 1725 divákov


Zvolen pokoril Piešťany piatimi gólmi

Zvolen 25. januára (TASR) - Domáci začali aktívne a Godla musel hneď od úvodu zasahovať po strelách Ďalogu a Škvaridla. V 5. minúte domáci kapitán L. Jurík urobil chybu a tú mohol potrestať Haring, ale skóre sa nemenilo. Siedma minúta priniesla hosťom možnosť prečíslenia dvoch na jedného, ale Holovičove zakončenie krásne zneškodnil Orčík v bráne Zvolena. Skóre duelu otvorila pekná priamočiara akcia 4. domáceho útoku. Viktor Fekiač prešiel stredným pásmom ako nôž maslom, nahodil puk na Godlu, ten ho iba vyrazil pred seba, ale rovno pred Kentoša, ktorý sa nemýlil. O 2 minúty neskôr mal vyrovnanie na hokejke opäť Holovič, ale sám pred Orčíkom druhýkrát nepochodil. Hostia sa však nevzdávali a v 16. minúte mohli vyrovnať, keď Stupka tečoval strelu od modrej a puk Orčík len reflexívne v poslednej chvíľi vyrazil. V predposlednej minúte 1. tretiny ešte prvý domáci útok vedený Brabencom vytvoril kolotoč, ale hostia všetky akcie ustáli.

Prvú vážnejšiu akciu druhej tretiny mali v 25. minúte domáci Brabenec s Pulišom po delovke Hraška od modrej, ale obrana hostí Godlovi pomohla. Obrovskú príležitosť na zvýšenie mal o 2 minúty neskôr Sloboda, ale svoj samostatný nájazd nepremenil. Ako sa premieňajú šance, ukázal v 29. minúte Škvaridlo, ktorý sa bez prípravy oprel do Bortňákovej prihrávky a Godla po druhý raz kapituloval. O minútu neskôr sa Podkonický medzi kruhmi neprenáhlil, ešte si vylepšil strelecký uhol a hosťujúci brankár lovil puk zo siete tretí raz. V 32. minúte si pekne medzi kruhy nakorčuľoval obranca hostí Šedivý, ale jeho strele chýbalo pár centimetrov. V 33. minúte hrali domáci prvú presilovku, Hraško od modrej výborne vypálil, avšak ešte krajším semaforom sa blysol Godla. Domáci nakoniec presilovku využili, na 4:0 zvýšil švihom Podkonický a do bránky hostí putoval Rybár. Ten 2 minúty pred koncom tretiny zneškodnil peknú akciu Bagina, 90 sekúnd pred klaksónom mohol v prečíslení 2:1 znížiť Pašek, ale jeho pokus Orčík vyrazil. Rovnakú príležitosť o minútu neskôr mal L.Jurík, ale ani on Rybára neprekonal.

Tretiu tretinu otvoril dvoma šancami domáci Ťavoda. Z prvej trafil Rybára iba do masky a pri druhej tesne minul pravú žŕdku. V 44. minúte Brabenec ideálne našiel Puliša, ale ten svoju tutovku zahodil. Hralo sa čisto, hostia svoju prvú presilovku hrali až v 45. minúte, okrem Holovičovej strely si však vážnejšie šance nevedeli vytvoriť. O 3 minúty sa trojica Zvolenčanov valila na jediného obrancu, ale V. Fekiač v rozhodujúcej fáze prestrelil bránu. Presne rovnako pochodil o minútku neskôr aj obranca hostí Rais. Hostia sa pretekali v zahadzovaní šancí a v 50.minúte nájazd z ľavej strany zahodil Stupka. V 52.minúte sa do akcie dostal aj štvrtý brankár, a to keď zraneného Orčíka musel nahradiť Petrík, ktorý si tak odkrútil nečakanú extraligovú premiéru. Tretia tretina už veľa hokejovej krásy nepriniesla. Tri minúty pred koncom mal samostatný nájazd Škvaridlo, ale Rybár ani tentoraz nekapituloval. Stalo sa tak až 74 sekúnd pred koncom, keď bolo nariadené trestné strieľanie za úmyselné posunutie brány a Obdržálek ho rutinérsky premenil.

Josef Turek, tréner HKM Zvolen: "Z našej strany to bol dobrý zápas. V prvej tretine, keď mal súper šance, tak veľmi dobre zachytal Filip Orčík. Škoda, že sa v závere zranil. Rozhodla druhá tretina, kde sme využili šance, ktoré sme mali. Po dvoch tretinách si myslím, že to už bolo rozhodnuté, ale stále sme museli hrať na doraz, pretože Piešťany si neustále vytvárali situácie na strelenie gólu. Chcel by som hráčov pochváliť, zahrali všetci veľmi dobrý zápas."

Leo Gudas, tréner ŠHK Piešťany: "Pre mňa je to hodnotenie veľmi ľahké, pretože keď nedáme gól, nemôžeme vyhrať. V podstate to rozhodlo. V druhej tretine sme dovolili súperovi dať tri góly. Z tých šancí, ktoré sme si vytvorili, sme nedokázali dať gól. A keď góly nedáme, nemôžeme vyhrať. To je všetko."

HKM Zvolen - ŠHK 37 Piešťany 5:0 (1:0, 3:0, 1:0)
Góly: 12. Kentoš (Jaroš, V. Fekiač), 29. Škvaridlo (Bortňák), 30. Podkonický (Brabenec), 34. Podkonický (Brabenec), 59. Obdržálek. Rozhodovali: Jura – Gajan, Gavalier, vylúčení: 2:1, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, striedania: za Orčíka od 52. Petrík - za Godlu od 34. Rybár, 1236 divákov.