Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievalom v Bani Nováky sa bude súd v Prievidzi zaoberať v septembri

Obžalovací spis v kauze VOP Nováky Foto: TASR/Pavol Remiáš

K prievalu došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli.

Prievidza 20. mája (TASR) - Po vypočutí nahrávok telefonátov z bane na dispečing dnes samosudca Okresného súdu (OS) v Prievidzi Pavol Bielik odročil hlavné pojednávanie v kauze tragického prievalu v Bani Nováky z novembra 2006. Ako TASR informoval samosudca, pojednávanie bude pokračovať v septembri.

"Prehrávanie nahrávok sme dnes ukončili, najbližšie sa v tejto veci bude pojednávať 8. a 10. septembra, pričom by mali vypovedať svedkovia i znalci," spresnil Bielik.

Prehrávaním telefonických nahrávok sa začal OS v Prievidzi zaoberať ešte na marcovom pojednávaní, pokračoval v tom rovnako aj 19. mája. "Nahrávky prehraté na pojednávaniach podľa mňa potvrdzujú moje tvrdenie, že moji klienti nemajú nič spoločné so skutkom, ktorý sa im kladie za vinu," zhodnotil pre TASR obhajca obžalovaných Peter Filip.

Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu sú štyria vedúci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza - Dalibor R., bývalý riaditeľ odboru meračstva a geológie a environmentálnych záťaží, Karol D., vedúci odboru riadenia výroby, Jozef H., vedúci koordinátor výroby na úseku odboru merania a geológie a Stanislav V., samostatný hydrogeológ zo závodu Bane Nováky, kde sa tragédia stala. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.

K prievalu došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli. Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov, siedmim z nich sa podarilo uniknúť. Štyria zostali pod závalom a zahynuli. Boli to Jozef Nečey, Milan Zrnek, Vladimír Ondrejka a Pavol Papaj.