Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Bánovce budú modernizovať verejné osvetlenie v menšom rozsahu

Ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Na základe návrhu klubu poslancov strany Smer-SD z marcového zastupiteľstva sa úver, ktorý berie radnica na tento účel, ponížil z pôvodných 2,3 milióna eur na 1,6 milióna eur.

Bánovce nad Bebravou 7. apríla (TASR) - Mesto Bánovce nad Bebravou bude realizovať modernizáciu verejného osvetlenia v menšom rozsahu, ako odsúhlasili mestskí poslanci na svojom rokovaní vo februári. Na základe návrhu klubu poslancov strany Smer-SD z marcového zastupiteľstva sa úver, ktorý berie radnica na tento účel, ponížil z pôvodných 2,3 milióna eur na 1,6 milióna eur. Informoval o tom dnes TASR primátor Bánoviec nad Bebravou Marián Chovanec.

"Pri pôvodne schválenej výške úveru hrozilo, že by mesto nemalo v rozpočte prostriedky na zaplatenie nepredvídaných výdavkov a dostalo by sa tak na hranicu nútenej správy," zdôvodnila odsúhlasený návrh klubu poslankyňa Mária Peťovská (Smer-SD).

Ako tvrdí primátor, finančná situácia mesta pri pôvodne schválenej výške úveru by taká "katastrofická" nebola. "Modernizácia verejného osvetlenia deklaruje podľa predloženého projektu úsporu vo výške 60 % až 70 % z nákladov. Pri úspore v hodnote 60 % by sme mali ako bonus dostať z výšky preinvestovaných nákladov 320.000 eur," ozrejmil. Tieto finančné prostriedky bude môcť samospráva v zmysle zmluvy potom použiť na základe rozhodnutia zastupiteľstva buď na splatenie istiny úveru, alebo časť z nich na jej splatenie a realizáciu investícií, prípadne iba na svoje investície.

V rámci pôvodne schválenej modernizácie sa mal zvýšiť počet svetelných bodov z 1543 na 1879, výmenou malo prejsť aj 821 stožiarov, obnovy by sa dočkalo ďalších 204. Projekt počítal aj s výmenou 842 výložníkov, 27 rozvádzačov, komplexným nasvietením 21 priechodov pre chodcov, ako i kontrolou zapínania a vypínania osvetlenia v meste. Súčasné náklady na elektrickú energiu predstavujú 134.000 eur ročne, po modernizácii by sa mali znížiť na 40.000 eur ročne. "Projekt sa tak na základe schváleného návrhu bude realizovať v menšom rozsahu, pričom sme tam ponechali tie prvky, ktoré nám spomínanú úsporu zabezpečia," spresnil Chovanec.

Samospráva v súčasnosti finalizuje podklady potrebné k verejnému obstarávaniu na dodávateľa prác. Vyhlásiť by ho mala čoskoro. Komerčný úver by mala splácať počas desiatich rokov. Iniciátorom programu, v rámci ktorého sa bude v Bánovciach rekonštruovať osvetlenie, je Európska banka pre obnovu a rozvoj.