Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Bánovce nad Bebravou budú zelenšie, začali tam s výsadbou stromov

Viac ako 150 stromčekov vysadili žiaci a študenti v rámci projektu Viac zelene pre Štúra 6. apríla 2018 v Bánovciach nad Bebravou. Stromčeky vysadili ako náhradu za škody spôsobené veternou kalamitou spred dvoch rokov. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

S projektom výsadby drevín prišli bývalí žiaci Gymnázia Janka Jesenského, členovia rady mládeže, ktorí oslovili na spoluprácu samosprávu.

Bánovce nad Bebravou 6. apríla (TASR)- Bánovce nad Bebravou budú o niečo zelenšie. V piatok tam dobrovoľníci začali s výsadbou stromov v rámci projektu Viac zelene pre Štúra. Dreviny budú vysádzať i v sobotu (7.4.). Celkovo v rámci prvej fázy iniciatívy na území mesta pribudne viac ako 150 stromov.

S projektom výsadby drevín prišli bývalí žiaci Gymnázia Janka Jesenského, členovia rady mládeže, ktorí oslovili na spoluprácu samosprávu. "Projekt Viac zelene pre Štúra vznikol ako súčasť môjho štúdia na Sokratovom inštitúte a po predstavení myšlienky vedeniu mesta sme sa pustili do jeho realizácie," povedala v piatok pre TASR iniciátorka aktivity Diana Jakubíková.

V poslednom období podľa nej padlo na území mesta približne 250 stromov. "Nám sa veľmi páčila environmentálna nálada, ktorá sa niesla Slovenskom v minulých mesiacoch, rozhodli sme sa, že využijeme práve tú náladu ľudí a tých 250 stromov v našom meste vrátime naspäť," ozrejmila.

S realizáciou projektu začala miestna mládež už vlani. "Minulý rok v decembri si mali možnosť ľudia adoptovať svoj vlastný vianočný stromček. Tento vianočný stromček bol živý, v kvetináči, oň sa potom starali tri mesiace a teraz majú možnosť si ho vysadiť aj na verejné priestranstvá," priblížila Jakubíková.

V piatok vysádzali stromy žiaci všetkých bánovských základných škôl, v sobotu sa do projektu zapoja obyvatelia. Dokopy ide o 124 ľudí, ktorí vysadia v rámci prvej, jarnej fázy 156 stromov.

Projekt reaguje i na veľkú veternú kalamitu spred dvoch rokov, pri ktorej prišlo mesto o 330 stromov. Pomocnú ruku aktivistom a mestu podali i štátne Lesy SR, a to metodicky i materiálne, povedal primátor Marián Chovanec. "Zmapovali sme všetky lokality, kde je nutné dať zeleň a oživiť ich. Samospráva prispela i finančnou čiastkou," doplnil.

Celkovo pribudne v Bánovciach nad Bebravou približne 300 drevín, ide o listnaté i ihličnaté stromy.