Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Trenčiansky kraj

Budova polikliniky v Prievidzi je terčom vandalov

Okresné mesto Prievidza, administratívne, kultúrne a spoločenské centrum hornej Nitry. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Objekt plánuje jeho majiteľ, Trenčiansky samosprávny kraj už dlhšie predať.

Prievidza 30. augusta (TASR) - Niekoľko rokov chátrajúca budova polikliniky na sídlisku Píly v Prievidzi je terčom vandalov a zdržiavajú sa pri nej asociáli. Samosprávu mesta na to upozornili jej obyvatelia. Objekt plánuje jeho majiteľ, Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) už dlhšie predať.

"Masovo zaznamenávame reakcie na stav tejto nehnuteľnosti. Najväčší problém je aj v tom, že táto budova bezprostredne susedí s kultúrnym domom a ľudia majú až odpudivé reakcie, lebo sa tu zhromažďuje skupina bezprístrešných ľudí," ozrejmil hovorca mesta Michal Ďureje.

Mestská polícia lokalitu podľa neho pravidelne kontroluje. "Ale dá sa povedať, že to nie je systémové riešenie, v tomto prípade by si budova vyžadovala značné investície alebo naplnenie toho účelu, na ktorý bola postavená," tvrdí.

Samospráva mala v minulosti o budovu záujem a naďalej komunikuje s jej vlastníkom, teda TSK. "Všetko je o ďalších diskusiách, vieme, že je tu zámer budovu odpredať," dodal Ďureje.

Záujem naďalej odpredať budovu polikliniky, ktorá je v správe krajskej Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach, potvrdil i TSK. Ten ešte zabezpečil v spolupráci so samosprávou zámenu pozemkov pod budovou polikliniky a Základnou školou na Rastislavovej ulici, ktorú potvrdil katastrálny úrad 7. júna. Celý proces zámeny zdržalo prijímanie nového uznesenia mestského zastupiteľstva v Prievidzi či prerušenie konania na katastrálnom úrade, ktorý si vyžiadal ďalšie listiny, uviedol Matej Plánek z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

V dohľadnej dobe by mal kraj podľa neho objekt odňať zo správy NsP Bojnice a na zastupiteľstvo TSK podať návrh na vyhlásenie prebytočnosti majetku, spôsobu prevodu nehnuteľného majetku a súťažných podmienok obchodnej verejnej súťaže. "V prípade schválenia návrhu Zastupiteľstvom TSK bude vypísaná obchodná verejná súťaž, pričom časový horizont je odhadovaný na koniec tohto, prípadne začiatok budúceho roka. Za týmto účelom bude vypracovaný aj znalecký posudok," doplnil.

Vandalizmus na budove podľa Pláneka rieši i TSK, a to príslušnými právnymi prostriedkami, naposledy 23. augusta bolo v tejto súvislosti podané trestné oznámenie na polícii vo veci poškodzovania majetku. "Na budove sú vykonávané základné udržiavacie práce, posledný vandalizmus bude riešený operatívne NsP Prievidza ako správcom budovy," vysvetlil.

Budova polikliniky nie je jediným opusteným majetkom v Prievidzi, ktorého majiteľom je samosprávny kraj. Už dlhšiu dobu sa snaží odpredať budovu bývalého poľnohospodárskeho učilišťa na Vinohradníckej ulici, obchodné verejné súťaže zatiaľ neboli úspešné. V júli tohto roka tiež odsúhlasilo zastupiteľstvo TSK odpredaj majetku na Vansovej a Sládkovičovej ulici za cenu 438.500 eur. "Na všetkých budovách boli nepretržite vykonávané základné udržiavacie práce," dodal Plánek.