Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

Cecilky v Pruskom už pečú vianočné oblátky pre deväť obcí farnosti

Ilustračné foto Foto: TASR/Jana Vodnáková

V pastoračnom centre na fare v Pruskom fungujú Cecilky počas pečenia oblátok ako dobre naolejovaný stroj. Osem dôchodkýň pracuje na ôsmich strojoch, ďalšie sa starajú o obstrihávanie, balenie oblátok.

Pruské 2. decembra (TASR) – Už šiesty rok patrí k predvianočným zvykom členiek Klubu dôchodcov v obci Pruské v Ilavskom okrese pečenie vianočných oblátok. Kolektív dôchodkýň vedený Emíliou Machalovou si po vzore českej komediálnej trilógie o slnku a sene vyslúžil pomenovanie Cecilky a za tri týždne upečú asi 35.000 kusov oblátok, ktoré dostane zdarma každá domácnosť v deviatich obciach farnosti.

Pečenie oblátok začali podľa Machalovej v pastoračnom centre tamojšej fary už minulý týždeň, za tri týždne dvojzmennej práce napečú a zabalia asi 3500 balíčkov, v každom ich je desať kusov. Pred Vianocami ich miništranti roznášajú zdarma do každej domácnosti v Pruskom, ale aj v ďalších ôsmich obciach pruštianskej farnosti.

„Tento pekný zvyk v predvianočnom čase zaviedol tunajší pán farár. Ľudia si to veľmi vážia, niektorí to zjedia možno aj skôr. Robíme to na dve zmeny, jedna začína ráno od deviatej, druhá popoludní o štvrtej. Denne naša zmena upečie asi 150 až 160 balíkov po desať kusov oblátok,“ priblížila Machalová s tým, že počas pečenia vládne v pastoračnom centre neopakovateľná atmosféra a predvianočný čas si už nevedia Cecilky bez toho ani predstaviť.

V pastoračnom centre na fare v Pruskom fungujú Cecilky počas pečenia oblátok ako dobre naolejovaný stroj. Osem aktívnych dôchodkýň pracuje na ôsmich strojoch, ďalšie sa starajú o obstrihávanie, balenie oblátok. Dve ženy majú na starosti prípravu cesta na oblátky. Denne ho musia pripraviť vyše 40 litrov, počas troch týždňov pečenia sa ho spotrebuje vyše 700 litrov. „Suroviny zháňa sponzorsky pán farár,“ uzavrela Machalová.

Podľa starostu Pruského Viliama Cíbika sú Cecilky ženy, ktoré nepoznajú nudu a dobrovoľnícka práca pre obec v akejkoľvek podobe je pre nich samozrejmosťou. "Aktívne sa zapájajú do projektov financovaných z fondov EÚ – aktivity s deťmi v rámci cezhraničnej spolupráce, absolvovali Regionálnu a digitálnu univerzitu seniorov pre získanie počítačovej gramotnosti, robia dobrovoľnícke aktivity pri úprave okolia obce či pre separovanom zbere. Majú spevokol, nacvičujú, resp. zachraňujú prvky ľudovej slovesnosti, zúčastňujú sa aktívne na kultúrnom živote, ale aj športujú – hrajú bowling, hokejbal a podobne," priblížil Cíbik.