Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

V nemocnici v Bojniciach otvorili návštevnú miestnosť na hranie

Novú návštevnú miestnosť, ktorá je určená aj na hranie sa pre malých pacientov, otvorili 24. marca 2014 na Detskom oddelení Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. Rekonštrukcia miestnosti, ktorú zrealizovalo združenie Osmijanko, trvala približne mesiac a stála asi 9000 eur. Na snímke malá Danielka v novej návštevnej miestnosti. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Podľa slov primárky detského oddelenia Aleny Pillarovej návštevná miestnosť určite pozdvihne úroveň oddelenia.

Bojnice 24. marca (TASR) - Novú návštevnú miestnosť, ktorá je určená aj na hranie sa pre malých pacientov, dnes otvorili na Detskom oddelení Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. Rekonštrukcia miestnosti, ktorú zrealizovalo združenie Osmijanko, trvala približne mesiac a stála asi 9000 eur.

"Je to už druhý projekt, ktorý robíme v tejto nemocnici a spolupráca s týmto oddelením je veľmi dobrá. Preto sme sa rozhodli, že toto oddelenie je vhodné na návštevnú miestnosť," priblížila riaditeľka Osmijanka Jana Pecsérke Kubranská.

Ako doplnila, celý projekt, ktorý realizovalo združenie s podporou poisťovne Dôvera, spočíva v tom, že sa vyberie priestor, ktorý odporučí nemocnica a oddelenie, pripraví sa k nemu architektonický návrh, na základe ktorého sa zrekonštruuje a vymaľuje. "Vždy to robíme tak, aby sa tam deti cítili dobre. To znamená, aby to bolo prostredie, ktoré je deťom blízke, príjemné, aby bolo farebné, veselé. Aby tu mali svoje nejaké zákutia. Jednoducho, aby im ten čas v nemocnici plynul čo najrýchlejšie," podotkla.



Podľa slov primárky detského oddelenia Aleny Pillarovej návštevná miestnosť určite pozdvihne úroveň oddelenia. "My máme s Osmijankom veľmi dobré skúsenosti, pred ôsmimi rokmi nám robili herňu na oddelení väčších detí. Doteraz funguje, je krásna, deti ju využívajú. Myslím si, že toto krásne prostredie im naozaj pomôže prekonať také to obdobie, keď sú bez tých rodičov a popoludní im ten čas lepšie prejde. Dúfam, že sa sem budú vracať a že to nebude také boľavé, keď sem prídu," povedala.

Riaditeľ NsP Prievidza Ján Belanský si myslí, že toto vynovené prostredie prispeje výraznou mierou k zníženiu stresu, ktoré každé dieťa prežíva pri návšteve zdravotníckeho zariadenia. "Spomeňme si, keď sme boli malí, že prísť k lekárovi bolo spojené s plačom, či strachom. Táto forma, ktorá pomôže deťom odbúrať strach, je veľmi žiadaná," uzavrel.