Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

V Trenčianskom kraji začnú jazdiť autobusy novej generácie

Ilustračná snímka Foto: TASR Štefan Puškáš

Ako informovala hovorkyňa SAD Trenčín Ivana Strelcová autobusy budú nasadené do prevádzky na najvyťaženejšie linky v okresoch Trenčín, Považská Bystrica, Púchov, Ilava, Nové Mesto nad Váhom a Myjava.

Trenčín 24. novembra (TASR) – Po cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) začne od budúceho týždňa jazdiť 25 nových autobusov prímestskej autobusovej dopravy. Autobusy novej generácie odovzdali do užívania v sobotu v rámci Dňa otvorených dverí Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) v Trenčíne predstavitelia spoločnosti a Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Ako informovala hovorkyňa SAD Trenčín Ivana Strelcová autobusy budú nasadené do prevádzky na najvyťaženejšie linky v okresoch Trenčín, Považská Bystrica, Púchov, Ilava, Nové Mesto nad Váhom a Myjava. Nahradia staršie typy autobusov, ktoré sú už technicky, ale aj morálne zastarané.

Autobusy podľa nej zabezpečujú vyšší komfort prepravy vďaka modernej klimatizácii s vykurovaním. Klimatizácia je v nových autobusoch prepojená s riadiacim panelom, ktorý zabezpečuje, že po nastavení teploty si autobus sám zapína a vypína nezávisle kúrenie a ovláda tepelný komfort, čo v minulosti zabezpečoval vodič.

"Z bezpečnostného hľadiska autobusy poskytujú vyššiu bezpečnosť, či už svojou konštrukciou oproti starším typom, ale hlavne priamo bezpečnostnými pásmi na každom sedadle pre cestujúcich a pasívne cúvacími senzormi. Okrem ekologických a bezpečnostných opatrení sú nové autobusy vybavené wifi pripojením. Po zaradení týchto 25 autobusov je pre cestujúcich wifi pripojenie k dispozícií už v 105 z 273 prímestských autobusov," doplnila Strelcová.

Z 25 autobusov je podľa nej 15 nízkopodlažných, všetky autobusy sú prvýkrát vybavené širokouhlými informačnými obrazovkami. Novinkou sú najmodernejšie motory EURO 6, vďaka ktorým sa podstatne znížili emisie. Moderný odbavovací systém podstatne urýchľuje nastupovanie cestujúcich, úhrada cestovného bude možná aj platobnou kartou.