Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trenčiansky kraj

Nová expozícia na zámku Bojnice odhaľuje inkvizičné praktiky a mučenie

Expozíciu do Bojníc priniesol Robert Pospíchal z Českého Krumlova na základe podnetu jedného jej návštevníka, ktorý si ju prezrel na Morave.

Bojnice 5. decembra (TASR) - Inkvizičné praktiky a mučenie v minulých storočiach približuje nová expozícia v priestoroch zámku v Bojniciach, ktorú dnes pre verejnosť sprístupnilo Slovenské národné múzeum (SNM)- Múzeum Bojnice. Výstavu s viac ako 200 exponátmi si budú môcť návštevníci pozrieť aj v budúcom roku.

"Je to síce trošku netradičné, je to taký nie veľmi príjemný pohľad na minulosť nášho ľudstva. Ale aj toto sú veci, ktoré k životu patria a nemalo by sa na ne zabúdať a pozerať sa na ne, ako keby sa v minulosti vôbec nestali," ozrejmila dôvod výstavy pre TASR kultúrno-propagačná manažérka SNM-Múzea Bojnice Petra Gordíková.

Expozíciu do Bojníc priniesol Robert Pospíchal z Českého Krumlova, a to na základe podnetu jedného jej návštevníka, ktorý si ju prezrel na Morave. "Výstava zahrňuje útrpné právo, mučiace nástroje od neskorého stredoveku po ranný novovek, koniec 18. storočia, keď sa skončilo používanie mučenia v Európe," priblížil pre TASR Pospíchal.

Fotogaléria mučidiel:





Spresnil, že exponáty na výstave sú rôzne, od kolov na narážanie, cez palcovnice, po kotol na varenie ľudí, rôzne drviče, škripce, sekery, meče. "Sú zozbierané z celej Európy za 25 rokov, ale základom bola veľká časť zbierky od dedičov popravčej rodiny z Francúzska. To bol taký ten základ, s ktorým sa podarilo urobiť zbierku veľkú a celistvú, čo dnes už nejde, lebo tie exponáty sa už nedajú zohnať," vysvetlil.

Najväčšou zaujímavosťou je podľa Pospíchala aj filmármi obľúbená železná panna. "Na celom svete nebola nikdy overená zmienka o tom, že by bol tento exponát používaný na mučenie alebo vraždu. Je to obyčajný výmysel z konca 18. a začiatku 19. storočia za účelom hororových príbehov, cirkusových vystúpení. Je to len fikcia, ktorá sa vôbec nepoužívala a pritom je to jeden z najznámejších mučiacich nástrojov," poznamenal.

Výstavu si môžu návštevníci pozrieť aj v rámci už priebiehajúceho podujatia Vianoce na zámku - Svet lásky, krásy a nádeje. "Ide o taký protiklad. Sú to akoby dva svety, jeden ten krásny, romantický, plný anjelov a mäkkého peria a druhý ten tej tvrdej reality ľudského života," dodala Gordíková.

Expozícia bude sprístupnená aj počas budúcoročného májového Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel, počas ktorého k nej múzeum pripravilo viaceré sprievodné podujatia.