Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Trenčiansky kraj

Zoo Bojnice oslavuje 60. narodeniny

Na snímke minister životného prostredia SR Peter Žiga (vľavo) a riaditeľ Zoo Bojnice Milan Šovčík (vpravo) počas slávnostného otvorenia Centra enviromentálnej výchovy v zrekonštruovanom vstupe do Zoo Bojnice pri príležitosti 60. výročia jej vzniku v Bojniciach 2. októbra 2015. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Za 60 rokov jej existencie prešlo bránou bojnickej zoo viac ako 22 miliónov návštevníkov, jej priemerná ročná návštevnosť sa pohybuje od 300.000 do 320.000 ľudí.


Bojnice 2. októbra (TASR) - Bojnická zoologická záhrada si tento rok pripomína 60. výročie svojho založenia. Pri tejto príležitosti dnes jej riaditeľ Milan Šovčík spolu s ministrom životného prostredia Petrom Žigom otvorili nové Centrum environmentálnej výchovy, ktoré je súčasťou vynoveného vstupu do zoo. Súčasťou osláv bolo aj oceňovanie zamestnancov tejto najstaršej zoologickej záhrady na Slovensku, ako i krst knihy o nej.

"Návštevníkov určite v prvom rade upúta nový vstup, ktorý sme tu vybudovali. Je to prvá taká veľká rekonštrukcia po všetkých rokoch. Budova nového centra environmentálnej výchovy je predovšetkým určená pre vzdelávanie pre širokú verejnosť. Nachádza sa tam veľká knižnica, ktorá je v prvom rade určená pre zamestnancov zoologickej záhrady, ako i študentov. O poschodie nižšie sa nachádza veľká prednášková sála a učebňa, ktorá bude určená pre prácu zookrúžku. Celá táto budova je bezbariérová. Pre návštevníkov ešte vzniklo informačné centrum Natura 2000, kde sa okrem preparátov a rôznych výstav budú nachádzať aj rôzne plagáty, informačné letáky," priblížila renovácie hovorkyňa Zoo Bojnice Simona Kubičková.

Pôvodný rozpočet výstavby Centra environmentálnej výchovy z fondov Európskej únie bol vo výške 2,4 milióna eur, vysúťažená cena bola nižšia, a to 1,7 milióna eur. K nim sa ešte pričlenilo 1,2 milióna eur, ktoré išli na vybavenie centra nábytkom a edukačné aktivity. S jeho výstavbou začal dodávateľ prác vlani v októbri. Na financovaní projektu sa podieľal aj štát.

Riaditeľ bojnickej zoo Milan Šovčík je podľa jeho slov rád, že zoo prežila 60 rokov, myslí si však, že táto organizácia je taká životaschopná, že prežije ďalších 160 rokov. "Treba si uvedomiť, že v súčasnej dobe ten úbytok prírody je tak markantný, že možnože zoologické záhrady budú o chvíľočku jedinou inštitúciou, kde ešte bude akási možnosť záchrany niektorých vymierajúcich druhov," podotkol s tým, že zoo je preto zapojená do mnohých programov a medzinárodných projektov na záchranu zvierat.

Na snímke nový prestrešený vstup do Zoo Bojnice 2. októbra 2015.
Foto: TASR/Alexandra Moštková
Za 60 rokov jej existencie prešlo bránou bojnickej zoo viac ako 22 miliónov návštevníkov, jej priemerná ročná návštevnosť sa pohybuje od 300.000 do 320.000 ľudí. Plány zoo týkajúce sa rozširovania druhov sú podľa Šovčíka v súčasnosti vecou chovných programov, keďže zoo takéhoto moderného typu už nakupuje veľmi málo zvierat a v rámci európskej a svetovej asociácie zoologických záhrad sa vlastne zvieratá vymieňajú. "Do budúcna je veľmi ťažké povedať, všetko záleží na voliérach, zariadeniach, ktoré tým zvieratám môžeme poskytnúť a až potom môžeme povedať, že dovezieme žirafu, hrocha, tigra. To sú také veci, ktoré máme rozplánované, ale trvá to určitý čas," dodal.

Bojnická zoologická záhrada je jedinou na Slovensku, ktorá patrí pod rezort ministerstva životného prostredia, podľa slov jeho šéfa Petra Žigu sa preto ministerstvo do nej snaží investovať čo najviac prostriedkov aj vedomostí jeho edukačného portfólia. "Od roku 2013 sme tu investovali 4,3 milióna eur. To znamená, tie prostriedky pôjdu na to, aby sme jednak spríjemnili návštevníkom chvíle, ktoré tu trávia, a samozrejme aj rozšírili expozíciu, ktorú máme v súčasnosti v záhrade. Myslím si, že návštevníci sú aj vďační, lebo ich každým rokom pribúda čoraz viac," poznamenal.

Súčasťou osláv 60. výročia bolo aj slávnostné ocenenie 19 zamestnancov Zoo Bojnice, z nich deväť dostalo čestné uznanie ministerstva životného prostredia a 11 ďakovný list Zoologickej záhrady Bojnice. O zoologickej záhrade vznikla aj nová publikácia o jej histórii a biodiverzite, ktorú dnes slávnostne pokrstili minister Žiga a riaditeľ zoo Šovčík. Autorom knihy je vedúci zoologického odboru Zoo Bojnice Peter Lupták.