Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trenčiansky kraj

Do Morovna prídu furmani z rôznych kútov Slovenska

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein
Ilustračné foto

Okrem súťaže, ktorá preverí šikovnosť furmanov s ich koňmi, pripravili organizátori aj atrakcie pre deti.

Handlová 9. mája (TASR) - Do Morovna, mestskej časti Handlovej, zavítajú 10. mája furmani z rôznych kútov Slovenska. Koná sa tam totiž už deviaty ročník Morovnianskej podkovy. Okrem súťaže, ktorá preverí šikovnosť furmanov s ich koňmi, pripravili organizátori aj atrakcie pre deti. TASR informovala hovorkyňa Handlovej Anna Kmeťová.

Morovno je furmanom z handlovskej doliny dôverne známe. "V roku 2006 organizovali súťaž furmani sami. O rok neskôr prišiel Ľubo Dobrotka, jeden z organizátorov za jeho spolužiakom, primátorom mesta Rudolfom Podobom, či by Handlová nebola spoluorganizátorom súťaže furmanov Morovnianska podkova. Slovo dalo slovo a dnes bude v Morovne už deviaty ročník," priblížila Kmeťová.

Ako doplnila, na tejto prestížnej súťaži sa zúčastnia furmani z rôznych kútov Slovenska, konkrétne z Ďurďovej, Veľkých Chlievan, Vitanovej, Podolia, Slopnej, Lubiny, Golianova, Žaškova, Pukanca- Majerie, Chocholnej-Velčíc, Malej Čausi, Chrenovca-Brusna, Čerína či Diviackej Novej Vsi. "Organizátori oslovili 22 furmanov a účasť doteraz prisľúbilo 15 furmanov s párom koní," spresnila.

Furmani si od 10.00 h zmerajú sily v troch disciplínach. Prvou je slalom v pároch, druhou práca furmanov s drevom a treťou súťaž ťažný ťah-silák. Na regulárnosť pretekov budú dozerať rozhodcovia zo Slovenského zväzu chovateľov koní na Slovensku.

Organizátormi Morovnianskej podkovy sú furmani z handlovskej doliny, mesto Handlová, Centrum voľného času Relax, Dom kultúry Handlová a Mestská časť Morovno pri Handlovej.