Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Trenčiansky kraj

Na regionálnych oslavách v Handlovej ocenili banských záchranárov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Handlová je spätá s baníctvom od roku 1909.

Handlová 2. septembra (TASR) - V Handlovej dnes ocenili mužov, ktorí zasahovali pri banských nešťastiach. Čestné odznaky ministra hospodárstva Petra Žigu "Vzorný záchranár" za vzornú a dlhoročnú prácu v záchrannom zbore na hornej Nitre si pri príležitosti 100. výročia organizovanej Banskej záchrannej služby a Regionálnych osláv dňa baníkov prevzalo osem jej bývalých príslušníkov.

Nositeľmi čestného odznaku ministra sa stali bývalí pracovníci banskej záchrannej služby, ktorí tam odpracovali desaťročia na rôznych, i vedúcich postoch. Odznak si dnes v Handlovej prevzal niekdajší riaditeľ Hlavnej banskej záchrannej stanice (HBZS) v Prievidzi Igor Bielik, bývalý hlavný mechanik tejto stanice Juraj Chrenko, dlhoročný mechanik závodnej záchrannej služby na Bani Lehota Ján Karak, bývalý vedúci banských záchranných zborov a vedúci závodnej banskej záchrannej stanice Bane Cigeľ Marián Kollár.

Laureátom ocenenia je i Jozef Kubovič, ktorý absolvoval tie najzložitejšie zásahy a v nich odpracoval viac ako 4000 hodín, tiež vedúci banských záchranných zborov Bane Nováky Juraj Pretschner. Ďalším oceneným je Ondrej Svinčiak, ako radový záchranár, čatár a neskôr vedúci základne odpracoval v zásahoch takmer 2000 hodín. Odznak dostal i Ján Špleha, ktorý za 21 rokov praxe pri záchrane ľudských životov patril k špičkovým odborníkom v profesii banský záchranár – lekár.

Motivácia stať sa banským záchranárom býva rôzna, pre niekoho je to možno zo začiatku dobrodružstvo, pre niekoho je to ekonomický cieľ, pre niekoho česť, povedal terajší riaditeľ HBZS v Prievidzi Stanislav Paulík. "Vždy novým záchranárom pri kurze hovorím už 17 rokov, že po čase každý zistí, že tam ide o to, aby dokázal kamarát kamarátovi pomôcť. Toto je ten hlavný motív, hoci tie prvotné sú rôzne," ozrejmil.

Handlová je spätá s baníctvom od roku 1909. Vedenie handlovských baní pod vedením riaditeľa Richarda Hoffmanna zakúpilo ešte v roku 1914 prvých šesť prístrojov Dräger, ktoré boli v tom období najmodernejšou záchranárskou technikou používanou aj v iných uhoľných revíroch na svete. Banská záchranná stanica v Handlovej bola schválená banským kapitanátom ako závodná stanica 2. septembra 1917, pričom v tom období bolo v Handlovej vycvičených 20 záchranárov, ktorí mali k dispozícii desať prístrojov Dräger. Rok 1917 sa teda datuje ako vznik organizovanej banskej záchrannej služby v uhoľnom baníctve na Slovensku.

V súčasnosti sú na Slovensku funkčné tri závodné Banské záchranné stanice, z toho sú dve hlavné, v Prievidzi pre ťažbu hlbinným spôsobom a v Malackách pre záchranné práce pre ťažbu ropy a plynu. Povolanie banský záchranár má v súčasnosti 300 ľudí, z toho je 200 na hornej Nitre.