Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

V Handlovej spustili prevádzku nocľahárne

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Andrej Galica

Handlová 4. decembra (TASR) - V Handlovej spustili koncom novembra prevádzku nocľahárne. V predchádzajúcich dvoch zimách poskytla ľuďom bez prístrešia viac ako 700 nocľahov, informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Stredisko hygienickej očisty a priestor na prenocovanie budú ľuďom bez prístrešia prístupné až do skončenia zimného obdobia. Využitie zariadenia reflektuje aktuálne zimné poveternostné podmienky.

Prevádzka nocľahárne v zime 2016/2017 poskytla 586 nocľahov a v zime 2015/2016 spolu 116 nocľahov. "V tomto zimnom období smerujú aktivity v Handlovej k pomoci ľuďom bez prístrešia tak, aby sa podarilo zabrániť úmrtiam z podchladenia, vzniku omrzlín a zdravotný stav týchto ľudí bol udržaný na úrovni spred začiatku zimy," skonštatovala Paulínyová.

Nocľaháreň podlieha aj pravidlám, ktoré musia bezprístrešní ľudia dodržiavať. "Do nocľahárne budú vpustení ľudia, ktorí majú maximálne zostatkový alkohol, nie sú agresívni a nie sú nebezpeční sebe i okoliu. Títo ľudia si za prenocovanie zaplatia jedno euro s tým, že majú možnosť osprchovať sa a v prípade potreby im bude poskytnutá spodná bielizeň. V našej organizácii im poskytneme teplý čaj a chlieb. Ráno musia priestory po sebe upratať a opustiť zariadenie," priblížila Viera Mrázová, riaditeľka neziskovej organizácie Jazmín, ktorá zariadenie prevádzkuje.

Nezisková organizácia pripravila na zimné obdobie stredisko hygienickej očisty a priestor na prenocovanie v suteréne budovy Jazmínu - DORKY na Ulici F. Nádaždyho 4. Oproti minulým rokom sa v Handlovej tento "záchranný" plán nezmenil.

"Mesto žiada o spoluprácu všetkých, ktorí zaregistrujú v Handlovej človeka, ktorému hrozí nebezpečenstvo z dôvodu jeho pobytu v chladných nočných hodinách na verejných priestranstvách, aby ihneď kontaktovali stálu hliadku Mestskej polície Handlová, respektíve sociálne oddelenie mestského úradu," vyzvala Paulínyová.

Mestská nezisková organizácia Jazmín je ubytovacím zariadením pre ľudí, ktorí sa dostali do ťažkej životnej situácie. Cieľom Jazmínu je aj práca s klientmi, ktorí prostredníctvom prednášok, besied a vzdelávania získavajú nový pohľad na problém, s ktorým sa vo svojom živote stretli. Jazmín prevádzkuje útulok pre rodiny DORKA, Humanitné centrum - útulok a chránenú dielňu.