Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Búrky s prívalovým dažďom zaplavili v obciach cesty, domy a pivnice

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Hasiči zasahovali v niekoľkých obciach v okrese Košice okolie. V obci Hatné v Považskobystrickom okrese sa vybrežil miestny potok.

Hatné 27. mája (TASR) - Búrky s prívalovým dažďom dnes popoludní spôsobili zaplavenie ciest, záhrad aj pivníc domov v niekoľkých obciach v okrese Košice okolie. Hasiči pri odčerpávaní vody či uvoľnení upchatých tokov museli zasahovať v Olšovanoch, Košických Olšanoch a Sadoch nad Torysou.

"V Sadoch nad Torysou, časti Byster, došlo k vybreženiu potôčika po tom, čo prietok upchali nánosy dreva," uviedol pre TASR košický krajský operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Aj v obci Ruskov sa vylial z brehov miestny potok a zalial časť cesty, k 15.00 h tu vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity.

Počas búrok došlo aj k pádom niekoľkých stromov. Spadnutý strom dočasne spôsobil uzavretie cesty II. triedy cez vrch Jahodná pri Košiciach.

V obci Hatné sa vybrežil potok

Krátkodobý prudký lejak spôsobil dnes vybreženie potoka Marikovka v obci Hatné v Považskobystrickom okrese. Voda zaplavila šesť rodinných domov a asi 15 záhrad. TASR informovala starostka obce Iveta Žilovcová. Na mieste zasahovali hasiči z Považskej Bystrice.

„Zaplavilo pivnice, došlo k poškodeniu strojných zariadení, zamokli steny, poškodili sa mraziaky a obklady. Ľudia to riešia tak, že vypratávajú zariadenia, vzájomne si pomáhajú. Našťastie sa podarilo hasičom vytiahnuť stromy z koryta rieky, inak by boli škody oveľa vyššie,“ doplnila starostka s tým, že problémy s rozvodnenou Marikovkou majú už od nedele, dnes však vyvrcholili.

Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Mariána Petríka, považskobystrickí hasiči aj s pomocou miestnych obyvateľov uvoľnili koryto potoka od stromov, ktoré spôsobili jeho vyliatie z koryta a následne odčerpali vodu z pivníc rodinných domov. Momentálne je už koryto opäť prietočné.

TRSTÍN: Prívalový dážď zasiahol obec v nedeľu aj pondelok, obyvatelia odstraňujú blato z ciest