Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Hornonitrianske folklórne slávnosti ponúknu viacero výstav a vystúpení

Hlavný program už 29. ročníka podujatia, ktoré sa koná v rámci projektu cezhraničnej spolupráce Hornonitrianske folklórne leto, bude v Lesoparku v Prievidzi 28. a 29. júna.

Prievidza 23. júna (TASR) - Vystúpenia folklórnych súborov z regiónu hornej Nitry, viacero výstav a sprievodných podujatí ponúknu návštevníkom tohtoročné Hornonitrianske folklórne slávnosti (HFS). Hlavný program už 29. ročníka podujatia, ktoré sa koná v rámci projektu cezhraničnej spolupráce Hornonitrianske folklórne leto, bude v Lesoparku v Prievidzi 28. a 29. júna. TASR informovala Jana Hvojníková z Regionálneho kultúrneho centra (RKC) v Prievidzi, ktoré je jedným z organizátorov podujatia.

Sprievodný program HFS sa začal už dnes, a to sochárskym sympóziom drevených plastík, pokračovať bude v stredu (25.6.) slávnostným predstavením výstavy drevorezieb a malieb Mateja Surovčeka v Galérii RegionArt pri RKC a 26. júna výstavou O chlebíku v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi.

Hlavný program podujatia sa začne v Lesoparku v piatok (27.6.) popoludní školou tanca a vernisážou diel sochárskeho sympózia. V rámci slávnostného otvorenia HFS sa predstavia detské folklórne súbory (DFS) z regiónu so svojím mozaikovým programom, pripravené sú tiež vystúpenia folklórnej skupiny (FS) Hájiček z Chrenovca-Brusna, FS Kopaničár zo Starého Hrozenkova, Ľudovej hudby Muzička z Bratislavy a komponovaný program gajdošov.

Rovnako školou tanca sa začne program druhého dňa podujatia (28.6.), v rámci neho sa predstavia gajdoši, Detská ľudová hudba spod Rokoša, FS Vtáčnik z Prievidze a DFS Malý Vtáčnik s rozprávkou O Šípkovej Ruženke. Súčasťou programu budú aj vystúpenia FS zamerané na tradície spojené s odchodmi za prácou či na vojnu.

Medzi sprievodné podujatia slávností patrí aj výstava fotografií "Folklór vo fotografii", prezentácia tradičných textilných ľudových techník či tvorivé dielne pre deti pod odborným vedením ľudových umelcov. Návštevníci budú mať tiež možnosť odniesť si suvenír z jarmoku ľudových remesiel a ochutnať jedlá tradičnej kuchyne hornej Nitry.

HFS pripravilo RKC v Prievidzi v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom, mestom Prievidza, Kultúrnym a spoločenským strediskom Prievidza, Hornonitrianskym múzeom v Prievidzi, TEZAS spol. s r.o. Prievidza, Strednou odbornou školou obchodu a služieb Prievidza, Oblastným pracoviskom a Miestnym odborom Matice slovenskej v Prievidzi.