Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Na Jankovom vŕšku dokončujú rekonštrukciu amfiteátra

Na snímke robotníci pri výmene lavíc v amfiteátri. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Investičná časť rekonštrukcie predstavuje približne 55-tisíc eur, v rámci projektu bude obci tiež dodané mobilné prestrešené pódium.

Uhrovec 22. júla (TASR) - Už tento týždeň by mali robotníci dokončiť rekonštrukciu amfiteátra na Jankovom vŕšku v katastri obce Uhrovec (okres Bánovce nad Bebravou).

"Práce zahŕňajú predovšetkým rekonštrukciu pódia, takisto podpalubia amfiteátra, v ktorom sa nachádzajú sociálne zariadenia a šatne, výmenu drevených lavíc za nové plastové, taktiež dochádza k rekonštrukcii a údržbe všetkých plastík v rámci amfiteátra," informovala TASR starostka Uhrovca Zuzana Máčeková.

Investičná časť rekonštrukcie predstavuje približne 55.000 eur, v rámci projektu bude obci tiež dodané mobilné prestrešené pódium."To budeme môcť využívať jednak v prírodnom amfiteátri alebo na rôznych iných kultúrnych a spoločenských aktivitách, ktoré budeme realizovať v rámci cezhraničnej spolupráce v našej obci," spresnila.

Projekt pod názvom Nezabúdajme na spoločnú históriu, ktorého súčasťou je rekonštrukcia amfiteátra, realizuje obec Uhrovec s obcou Modrá v rámci operačného programu cezhraničnej spolupráce SR a ČR. "Naša história je okrem významných rodákov Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka aj o období Slovenského národného povstania (SNP) a výstavbe Pamätníka SNP. Modrá je zase typická cyrilo-metodskou tradíciou, majú tam vybudovaný krásny archeoskanzen, v ktorom prezentujú obdobie Veľkej Moravy. V rámci tohto projektu vydajú knižnú publikáciu, v ktorej by chceli zvýrazniť práve cyrilo-metodskú tradíciu," priblížila Máčeková s tým, že obe súčasti projektu cezhraničnej spolupráce obce odprezentujú na spoločnom seminári, ktorý sa v Uhrovci uskutoční v septembri.



Vynovený amfiteáter nebude jedinou zmenou v areáli na Jankovom vŕšku. "V rámci tohto projektu sme nemohli zrealizovať rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky- mohyly, v tomto roku sme však získali dotáciu z Ministerstva kultúry SR prostredníctvom projektu Obnovme si svoj dom vo výške asi 22.000 eur. Tá je použitá na ošetrenie pylóna mohyly, impregnáciu travertínov a výmenu strechy mohyly. Tieto práce by mali byť ukončené tento týždeň," ozrejmila starostka. Ešte v minulom roku sa obci podarilo z dotácie Ministerstva vnútra SR opraviť rozpadnutý symbolický cintorín, z dotácie predsedu vlády SR začala obec s revitalizáciou zelene v areáli, dokončiť ju plánuje ešte v tomto roku.

"Sme veľmi radi, že práve v roku 70. výročia SNP sme mali úspešný projekt, ktorý môžeme realizovať, a tak dôstojne pripraviť celý prírodný amfiteáter na nastávajúce krajské oslavy SNP 23. augusta," dodala Máčeková.