Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Kauza bytovky s narušenou statikou nekončí, vyšetrovanie prerušili

Erb mesta Považská Bystrica Foto: Heraldický register

Bytovku postavili v roku 2003, posudky potvrdili, že má vážne narušenú statiku.

Považská Bystrica 3. decembra (TASR) – Kauza bytovky s narušenou statikou v Považskej Bystrici, z ktorej museli vysťahovať 20 rodín, nie je uzavretá ani po dva a pol roku. Polícia podľa trenčianskeho krajského policajného hovorcu Pavla Kudličku prerušila vyšetrovanie, pretože sa nepreukázalo, že ide o trestný čin. Kedy opustenú bytovku zasanujú a kto bude asanáciu platiť, nevedel považskobystrický primátor Karol Janas špecifikovať.

Bytovku postavili v roku 2003, posudky potvrdili, že má vážne narušenú statiku. Podľa vedúcej odboru rozvoja mesta a služieb mestského úradu v Považskej Bystrici Tatiany Kozárovej, statické poruchy boli tak veľké, že mohli ohroziť zdravie obyvateľov, 20 rodín museli vysťahovať a poskytnúť im náhradné ubytovanie.

Ako povedal Janas, mesto akceptuje rozhodnutie polície o prerušení trestného stíhania. „Predpokladáme, že vyšetrovanie naďalej pokračuje a keď budeme vedieť výsledky vyšetrovania, podnikneme ďalšie kroky. Sme pripravení bytovku ihneď po skončení vyšetrovania asanovať, máme na to v rozpočte vyčlenených 150.000 eur,“ skonštatoval Janas s tým, že keď polícia prípad uzavrie a určí sa konkrétna miera zavinenia, rozhodnú sa, či budú požadovať od vinníka úhradu nákladov na búranie bytovky.

Ako dodal, po prípadnom zbúraní bytovky sa na jej mieste nebude stavať žiadna ďalšia stavba, s najväčšou pravdepodobnosťou by tam mohli vzniknúť nové parkovacie miesta. „Bytovka ja uzavretá, zabezpečená a pravidelne ju monitoruje mestská polícia,“ reagoval Janas na otázku, či sa nestala miestom prespávania pre bezdomovcov.

Podľa Kudličku je vyšetrovanie iba prerušené, nie ukončené. Pokiaľ by sa podľa neho objavili nové, doteraz neznáme skutočnosti, prípadne prišiel nejaké podnet, vyšetrovanie sa opäť obnoví.

Nájomnú bytovku, ktorú postavila Považská stavebná, a. s., bola skolaudovaná v roku 2003 bez nedostatkov. Po niekoľkých rokoch sa v bytoch začali objavovať praskliny, ktoré sa obnovovali aj po tom, ako ich majitelia bytov opravili. Mesto ako vlastník dalo bytovku do správcovstva spoločnosti POV BYT.