Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

VIDEO: Účastníci výstupu na Maguru vypustili symbolicky 70 balónov

Obyvatelia desiatich hornonitrianskych obcí si v sobotu 9. mája 2015 pripomenuli 70. výročie skončenia 2. svetovej vojny IX. ročníkom hviezdicového výstupu na 1141 metrov vysokú Maguru, druhý najvyšší kopec Strážovských vrchov. Na vrchole potom vypustili symbolicky 70 pestrofarebných balónov naplnených héliom. Na snímke účastníci výstupu na 1141 metrov vysokú Maguru, druhý najvyšší kopec Strážovských vrchov, vypúšťajú symbolicky 70 balónov pri príležitosti 70. výročia skončenia 2. svetovej vojny. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Účastníkov prišlo viac než 600, zväčša obyvateľov obcí z oboch strán ležiacich pod Magurou.


Poruba 10. mája (TASR) – Obyvatelia desiatich hornonitrianskych obcí si v sobotu (9.5.) pripomenuli 70. výročie skončenia 2. svetovej vojny IX. ročníkom hviezdicového výstupu na 1141 metrov vysokú Maguru, druhý najvyšší kopec Strážovských vrchov. Na vrchole potom vypustili symbolicky 70 pestrofarebných balónov naplnených héliom.

Účastníkov prišlo viac než 600, zväčša obyvateľov obcí z oboch strán ležiacich pod Magurou. Ale boli medzi nimi aj turisti z Prievidze, Nitrianskeho Pravna a širšieho okolia. Pomerne náročný výstup absolvovali aj starostovia a starostky. Iniciátorom výstupu pred deviatimi rokmi boli občania Poruby. Potvrdila to starostka tejto obce Helena Čavojská.

„Na prvom ročníku sa zúčastnilo iba 27 turistov. Postupne sa k nám však spontánne pridávali ďalšie obce, ktoré Magura pomyselne spája. V roku 2012 sa nám podarilo na vrchole Magury vztýčiť sedem metrov vysoký slovenský dvojkríž. Už dlhšie plánujeme tam postaviť aj rozhľadňu, pretože pri dobrej viditeľnosti možno z Magury dovidieť aj na Vysoké Tatry, nehovoriac o celej hornej Nitre. Verím, že sa nám to do jubilejného desiateho výročia výstupu už podarí,“ vyslovila presvedčenie starostka.

Tretíkrát po sebe sa na výstupe zúčastnil a spoločne s ostatnými vyšiel až na vrchol predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TNSK) Jaroslav Baška. „Bol to dobrý nápad založiť tradíciu takýchto výstupov každoročne na počesť oslobodenia našej vlasti. Aj takýmto spôsobom si v tomto roku ľudia mohli pripomenúť 70. výročie skončenia 2. svetovej vojny a vzdať hold ľuďom, ktorí sa mieru nedožili. A pritom tiež niečo urobiť v prospech svojho zdravia,“ konštatoval predseda.

Pre účastníkov výstupu bolo pri turistickej chate v sedle Roveň, ktorá sa nachádza asi v polovici trasy, pripravené občerstvenie v podobe takmer 500 litrov gulášu. Nechýbala rezká muzika.