Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Malinová bude cez víkend patriť hubárom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Prinesené exempláre bude posudzovať odborná porota, ktorá 14. októbra o 17.00 h udelí vecné ceny za najkrajšie, neznáme alebo raritné huby, odmenu dostanú i najmladší hubári.

Malinová 12. októbra (TASR) - Obec Malinová (okres Prievidza) bude cez víkend 14. a 15. októbra patriť hubárom. Miestne pohostinstvo sa stane dejiskom piateho ročníka výstavy húb, organizátori pripravili i poradňu či ochutnávku jedál, informoval za organizátorov Pavol Remiaš.

"Na výstave, ktorá je jedinou podobnou na hornej Nitre, sa môžu zúčastniť hubári zo širokého okolia bez ohľadu na trvalé bydlisko, ktorí v priebehu 13. a 14. októbra prinesú do pohostinstva akékoľvek čerstvé huby. Nemusia to byť bežné jedlé, ale aj jedovaté, nejedlé i neznáme huby," načrtol Remiaš.

Súčasťou podujatia bude podľa neho aj hubárska poradňa, návštevníci si môžu prezrieť rôznu literatúru vrátane najväčšej encyklopédie húb na svete, ktorej autorom je mykológ Ladislav Hagara. "Opakovane sa o ňom bude premietať aj videofilm - S vedcom na hubách, ako i ďalšie videofilmy o hubách, výstavách aj hubároch z Malinovej a hornej Nitry," doplnil.

Prinesené exempláre bude posudzovať odborná porota, ktorá 14. októbra o 17.00 h udelí vecné ceny za najkrajšie, neznáme alebo raritné huby, odmenu dostanú i najmladší hubári. Po vyhodnotení bude o 18.00 h nasledovať ochutnávka jedál z prinesených húb.

Výstavu organizujú členovia Slovenskej mykologickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied.