Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

MYJAVA: Šesťstoročná lipa je prírodným skvostom kopaníc

Myjava a jej okolie ponúka množstvo prírodných a turistických zaujímavostí. Prírodným skvostom Myjavy je viac ako šesťstoročná lipa U Belanských. Patrí medzi najstaršie stromy na Slovensku a od roku 1990 je chránenou prírodnou pamiatkou. Lipa je vysoká okolo 16 metrov, obvod koruny je 11 metrov a obvod kmeňa 1015 centimetrov. V útrobách kmeňa lipy sa údajne počas druhej svetovej vojny ukrývali partizáni pred nemeckými vojakmi. Na snímke šesťstoročná lipa U Belanských 10. apríla 2015. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Myjava a jej okolie ponúka množstvo prírodných a turistických zaujímavostí. Mimoriadnej obľube turistov sa tešia turistická rozhľadňa Poľana a vyhliadková veža Turá Lúka. Na snímke rozhľadňa na kopci Poľana v obci Brestovec 10. apríla 2015, ktorá je vysoká 20 metrov a môže sa pýšiť najlepším rozhľadom do okolia. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Myjava a jej okolie ponúka množstvo prírodných a turistických zaujímavostí. Prírodným skvostom Myjavy je viac ako šesťstoročná lipa U Belanských. Patrí medzi najstaršie stromy na Slovensku a od roku 1990 je chránenou prírodnou pamiatkou. Lipa je vysoká okolo 16 metrov, obvod koruny je 11 metrov a obvod kmeňa 1015 centimetrov. V útrobách kmeňa lipy sa údajne počas druhej svetovej vojny ukrývali partizáni pred nemeckými vojakmi. Na snímke kmeň šesťstoročnej lipy U Belanských 10. apríla 2015. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Lipa je vysoká okolo 16 metrov, obvod koruny je 11 metrov a obvod kmeňa 1015 centimetrov. V útrobách kmeňa lipy sa údajne počas druhej svetovej vojny ukrývali partizáni pred nemeckými vojakmi.

Myjava 11. apríla (TASR) – Myjava a jej okolie ponúka množstvo prírodných a turistických zaujímavostí. Mimoriadnej obľube turistov sa tešia turistická rozhľadňa Poľana a vyhliadková veža Turá Lúka. Spolu s turistickou rozhľadňou Javorník na moravskej strane ich postavili v rámci projektu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika.



„Najvyššia rozhľadňa na kopci Poľana v obci Brestovec je vysoká 20 metrov a môže sa pýšiť najlepším rozhľadom do okolia. Od fotografov máme potvrdené, že v prípade dobrých svetelných podmienok je odtiaľto vidieť až predhorie rakúskych Álp. Okrem Bielych Karpát je vidno Považský Inovec, Tríbeč, Strážovské vrchy. Ďalšia veža stojí v myjavskej miestnej časti Turá Lúka na vrchu Hrajky, tretia v moravskej obci Javorník v lokalite Drahy,“ priblížil hovorca Myjavy Marek Hrin.



Prírodným skvostom Myjavy je podľa neho viac ako 600-ročná lipa U Belanských. Patrí medzi najstaršie stromy na Slovensku a od roku 1990 je chránenou prírodnou pamiatkou. „Mesto Myjava ju v roku 2009 prihlásilo do súťaže Strom roka, kde skončila na treťom mieste len o tri hlasy za druhým a päť hlasov za víťazným stromom. Z Nadácie Ekopolis sme získali 333 eur na spracovanie dendrologického posudku a ošetrenie stromu. Ďalšie financie na ošetrenie získalo mesto z projektu na jeho záchranu,“ doplnil Hrin.

MYJAVA: Šesťstoročná lipa a rozhľadne sú lákadlom pre turistov


Lipa je vysoká okolo 16 metrov, obvod koruny je 11 metrov a obvod kmeňa 1015 centimetrov. V útrobách kmeňa lipy sa údajne počas druhej svetovej vojny ukrývali partizáni pred nemeckými vojakmi.