Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trenčiansky kraj

Do Bojníc zavítala čierna pani, rozprávala svoj tragický príbeh

Osud Kataríny Noffry, ktorá musela skočiť z najvyššej veže Bojnického zámku pre údajnú neveru, môžu od piatka večera 12. augusta 2016 spoznať návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice prostredníctvom muzikálu V tieni veže. Predstavenie pripravilo múzeum v rámci podujatia Supernoc na zámku, ktoré potrvá do 14. augusta. Na snímke víla pri svadobnom stole. FOTO TASR - Alexandra Moštková Foto: TASR Alexandra Moštková

Osud Kataríny Noffry, ktorá musela skočiť z najvyššej veže Bojnického zámku pre údajnú neveru, môžu spoznať návštevníci prostredníctvom muzikálu V tieni veže.

Bojnice 12. augusta (TASR) - Osud Kataríny Noffry, ktorá musela skočiť z najvyššej veže Bojnického zámku pre údajnú neveru, môžu od dnešného večera spoznať návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice prostredníctvom muzikálu V tieni veže. Predstavenie pripravilo múzeum v rámci podujatia Supernoc na zámku, ktoré potrvá do 14. augusta.

Muzikálový príbeh približuje návštevníkom osud mladej manželky, ktorú zanechal na zámku s neprajnými príbuznými pre boje s Turkami hradný pán. Po jeho návrate ho čakala s dieťatkom v náručí. Príbuzní mu však povedali, že ho pani hradu podvádzala. Zloprajná rodina a falošní svedkovia preto prinútili grófa k neobvyklému rozhodnutiu, zámocká pani bola povinná skočiť aj spolu s dieťaťom z Huňadyho veže do kamennej priekopy. V prípade jej neviny sa jej nič nestane, Pán Boh ju zachráni, ak však zhrešila, skončí svoj život na dne priekopy. Zámocká pani, oblečená v čiernych šatách, vystúpila s dieťaťom v náručí na hradbu veže a skočila. No namiesto pádu na dno priekopy sa vzniesla za zvuku lahodnej hudby k nebesiam. Od tých čias vraj počuť pri Huňadyho veži čudesné zvuky a hlasy, to hradná pani nenašla pokoja a odetá v čiernom sa prechádza komnatami zámku.

Osud Kataríny Noffry, ktorá musela skočiť z najvyššej veže Bojnického zámku pre údajnú neveru, môžu od piatka večera 12. augusta 2016 spoznať návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice prostredníctvom muzikálu V tieni veže. Predstavenie pripravilo múzeum v rámci podujatia Supernoc na zámku, ktoré potrvá do 14. augusta. Na snímke Katarína Noffry s manželom. FOTO TASR - Alexandra Moštková
Foto: TASR - Alexandra Moštková



Pôvodný bojnický muzikál pochádza z pera Vojtecha Bartka. "Ono to celé vzniklo asi z toho, že som ako 17-ročný začal pracovať na zámku v Bojniciach ako lektor. Samozrejme, lektorská práca okrem klasického výkladu v rámci expozície obsahovala aj legendy a jedna z nich bola o čiernej panej. Keďže je to veľmi romanticko-strašný, možno trošku citlivý, uplakaný príbeh, tak ma zaujal," povedal pre TASR.

Príbeh o Kataríne Noffry mal premiéru na divadelných doskách v roku 2004 a na zámku v Bojniciach ho môžu návštevníci vidieť už druhý rok. "V roku 2004 to bola čisto javisková podoba a predsa len režírovanie a inscenovanie v javiskovom priestore je diametrálne iné ako v takýchto improvizovaných priestoroch. Ale každé má svoje čaro," poznamenal režisér podujatia.

Doplnil, že osud hradnej panej rozpovedá verejnosti dovedna 50 účinkujúcich. "Sú to poväčšine speváci, herci, tanečníci. Nie sú to všetko profesionálni umelci, práve naopak, o to je to krajšie, že sú to ľudia, ktorí prišli doslova z davu, ale sú skvelí," uzavrel.

Osud Kataríny Noffry, ktorá musela skočiť z najvyššej veže Bojnického zámku pre údajnú neveru, môžu od piatka večera 12. augusta 2016 spoznať návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice prostredníctvom muzikálu V tieni veže. Predstavenie pripravilo múzeum v rámci podujatia Supernoc na zámku, ktoré potrvá do 14. augusta. Na snímke jedna z veží Bojnického zámku. FOTO TASR - Alexandra Moštková
Foto: TASR Alexandra Moštková

Predstavenie si budú môcť návštevníci pozrieť v tieni jednej z veží Bojnického zámku vo večerných hodinách, so vstupmi od 18.00 h do 22.00 h.