Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Najnovším prírastkom včelieho kráľovstva je Lurdská jaskyňa

Alexander Čelko z obce Čelkova Lehota v Považskobystrickom okrese sa včeláreniu venuje už vyše 60 rokov. V rodnej obci vytvoril unikátne včelie kráľovstvo s vyrezávanými figurálnymi úľmi. Najnovším unikátom v jeho zbierke je veľký úľ znázorňujúci Lurdskú jaskyňu (v pozadí). Foto: TASR/Milan Podmaník

Okrem veľkého úľu pre osem včelích rodín stojí v záhrade aj sedem figurálnych úľov znázorňujúcich väčšinou historické postavy.

Čelkova Lehota 13. júla (TASR) – Prvé včelstvo dostal 82-ročný Alexander Čelko z obce Čelkova Lehota v Považskobystrickom okrese ako 18-ročný od krstného otca na birmovku. To však ešte pred odchodom na vojenčinu vyhorelo, a tak sa ku včeláreniu vrátil až po vojne. Odvety sa mu venuje už vyše šesť desiatok rokov a v malebnej doline v Čelkovej Lehote vytvoril neobyčajné včelie kráľovstvo s netradičnými úľmi.

Okrem veľkého úľu pre osem včelích rodín stojí v záhrade aj sedem figurálnych úľov znázorňujúcich väčšinou historické postavy. „Mám tu sochu Štefana Závodníka, národovca a farára z neďalekej Pružiny, ktorý bol priekopníkom moderného včelárstva. Ďalšia socha znázorňuje svätého Ambróza, patróna včelárov a ďalšia blahoslaveného pápeža Jána Pavla II.,“ vysvetlil Čelko s tým, že všetky postavy na figurálnych úľoch vytvorili rezbári z okolia.

Najnovším unikátom v jeho zbierke je veľký úľ znázorňujúci Lurdskú jaskyňu s Pannou Máriou. K jeho vytvoreniu ho inšpirovala účasť na púti v Lurdoch. Úľ nechal vytesať do kmeňa veľkej lipy, do jej útrob umiestnil sochu Panny Márie, ktorú mu priviezli z Poľska. Povrchová úprava dreva na nerozoznanie imituje kameň. „Figurálne úle sú viac–menej na parádu, je to len moje hobby a najmä propagácia včelárstva. Je tam malý priestor, väčšinou sa vyroja a niekedy mi celý roj uletí,“ skonštatoval oduševnený včelár.

Ako dodal, i keď mu jedna včelia rodina dá až 20 kilogramov medu ročne, nevčelári pre med, ale preto, že včely sú mu celým životom. Napriek tomu, že býva v asi 20 kilometrov vzdialenej Považskej Bystrici, vo svojom medovom kráľovstve trávi mnoho času. „Tu aktívne odpočívam a tu aj aktívne starnem. Bohužiaľ, ani jeden z mojich troch synov a ani dcéra nemajú o včelárenie záujem. Mám tu však synovca Ľuba, tak toho verbujem, aby sa tu o to po mojej smrti staral,“ priblížil Čelko, ktorý svoje bohaté včelárske skúsenosti odovzdáva mladším včelárom aj v rámci regionálnej včelárskej organizácie.