Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Nová kniha o Prievidzi mapuje jej novodobú históriu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Kniha má byť výpoveďou o dynamickom rozvoji Prievidze ako baníckeho mesta.

Prievidza 1. septembra (TASR) - Vývoj Prievidze od skončenia druhej svetovej vojny až po súčasnosť, mapuje prostredníctvom viac ako 120 pohľadníc kniha Prievidza na nových pohľadniciach. Publikácia z pera zberateľa pohľadníc a mestského poslanca Michala Dobiaša je druhým pokračovaním knihy Prievidza na starých pohľadniciach a do života ju uviedli v posledný augustový deň v galérii Artpoint v metropole hornej Nitry.

Prvá kniha Prievidza na starých pohľadniciach vyšla v roku 2014 a venovala sa obdobiu histórie mesta od roku 1890 až do roku 1944. Novú knihu zostavil Dobiaš opäť s historikom Erikom Kližanom ako jej súvislé pokračovanie. Prostredníctvom viac ako 120 pohľadníc, zo súkromnej zbierky autora, poukazuje na dominanty Prievidze a vypovedá o vývoji okresného mesta od roku 1945 až po súčasnosť.

"Kniha má byť výpoveďou o dynamickom rozvoji Prievidze ako baníckeho mesta. Je exkurziou nielen do formovania socialistických sídlisk, ale aj do čias, keď mesto zdobil erb mesta tvorený ešte akademických sochárom Petrom Hrotíkom a dominovala mu banská ťažobná veža. Nedávna história sa síce spája s neslávne známym režimom, no žili tu ľudia, ktorí sa tešili z nových sídlisk, ulíc a prežívali každý deň svoje osudy," povedal autor knihy.

Svoje spomienky na mesto v publikácii zachytil aj publicista Marián Ondáš, ktorý o Prievidzi dlhé roky prináša správy do rozhlasového vysielania RTVS a spomína, ako sa Prievidza menila v jednotlivých obdobiach. "Vďaka tejto časovej osi sa publikácia stáva výnimočnou, nakoľko historickým exkurzom zachytáva tri politické systémy a pohľadnice precízne, viac ako akékoľvek slová, dokladujú ich vplyv na formovanie mesta a jeho estetiku," skonštatoval Dobiaš.

Priblížil, že obsah knihy nečerpá len z bežných historických faktov, ale disponuje netradičnými pohľadmi na mesto a zaujímavosťami, ktoré aj súčasným obyvateľom priblížia históriu mnohých symbolov. "Záver knihy patrí pohľadu na Prievidzu v 21. storočí, kedy pomaly, ale isto končí éra pohľadníc. Posunuli sa na okraj záujmu, hoci počas celej histórie boli nielen peknými suvenírmi z miest, ale aj umeleckou výpoveďou doby," dodal.