Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V Novákoch chcú postaviť kompostáreň

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kompostáreň by mala byť realizovaná na existujúcich spevnených plochách bývalej banskej prevádzky v Novákoch.

Nováky 9. februára (TASR) - V Novákoch by ešte tento rok mohla vzniknúť kompostáreň na spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu odhadom za 0,5 milióna eur. Vyplýva to zo zámeru spoločnosti Malico so sídlom v Bratislave, ktorý je aktuálne v zisťovacom konaní na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Kompostáreň by mala byť realizovaná na existujúcich spevnených plochách bývalej banskej prevádzky v Novákoch. Zhodnocovať by sa tam mal odpad z komunálnej i priemyselnej oblasti, a to najmä odpad z bioplynovej stanice v susednom Koši.

Ako uvádza firma vo svojom zámere, v kompostárni môžu byť materiálovo zhodnocované biologicky rozložiteľné odpady zo záhrad a parkov vrátane odpadu z cintorínov a z ďalšej zelene, ktoré vznikajú v rámci komunálneho odpadu, tiež odpady prevažne poľnohospodárskeho alebo potravinárskeho priemyslu vhodné na kompostovanie. Produktom kompostovania bude organické hnojivo, ktoré bude aplikované na poľnohospodársku pôdu v zmysle hnojného plánu okolitých poľnohospodárskych družstiev.

Malico, s.r.o., počíta s vytvorením dvoch pracovných miest. V nadväznosti na výsledok procesu EIA a príslušného schvaľovacieho konania predpokladá začiatok realizácie projektu na marec a ukončenie výstavby prevádzky na október tohto roka.