Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Bojnická nemocnica tvrdí, že zmluvu na kontajnery musela uzavrieť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

NsP reagovala, že vyššiu ponuku z tretieho kola súťaže musela akceptovať, zároveň však vrátila kontajnery dodávateľovi.

Bojnice 21. decembra (TASR) - Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach mala cez elektronické trhovisko nehospodárne obstarať sterilizačné kontajnery. V stredu (20.12.) na to upozornilo v tlačovej správe mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). NsP reagovala, že vyššiu ponuku z tretieho kola súťaže musela akceptovať, zároveň však vrátila kontajnery dodávateľovi. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré vo štvrtok zaslala hovorkyňa NsP Prievidza Radka Križanová.

"Pred vyhlásením verejného obstarávania cez Elektronický kontraktačný systém (EKS) zverejnila nemocnica Opisný formulár bez rozporovania po karanténe zo strany možných uchádzačov," spomenula Križanová.

Následne 17. októbra nemocnica podľa nej vyhlásila obchod cez EKS, kde stanovila maximálnu výšku zdrojov 140.136,50 eura na základe cenového prieskumu. "Po ukončení súťaže 20. októbra cez EKS nemocnica uzatvorila kúpnu zmluvu so spoločnosťou RADIX, s.r.o., kde pri kontrole zistila, že firma nespĺňala funkčnú ani technickú špecifikáciu uvedenú vo vyhlásenom verejnom obstarávaní, a preto jej zaslala odstúpenie od zmluvy," ozrejmila.

To sa malo podľa Križanovej zopakovať aj pri ďalšom verejnom obstarávaní, ktoré nemocnica vyhlásila 31. októbra. Víťazom súťaže bola firma Medirecord SK, s.r.o., s ktorou uzavrela zmluvu 6. novembra. "Ani táto firma pri kontrole nesplnila funkčnú a technickú špecifikáciu a návrh na plnenie predmetu zmluvy bol totožný s tým, aký predložila predchádzajúca spoločnosť," doplnila.

Splnenie funkčnej a technickej špecifikácie splnila podľa NsP Prievidza firma Surgitech, s.r.o., víťaz nového obstarávania z 21. novembra. "Na základe vyššie uvedených skutočností obstarávateľ nemal inú možnosť, ako akceptovať ponuku v poslednom kole verejného obstarávania cez EKS a keďže uvedená spoločnosť splnila všetky požadované kritériá, kúpna zmluva bola akceptovaná," zdôvodnila hovorkyňa nemocnice.

Systém sterilizačných kontajnerov, ktorý NsP zakúpila, podľa nej používa na Slovensku väčšina fakultných a univerzitných nemocníc. "Neúspešní uchádzači uvedenú súťaž nenapadli na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO), ale snažia sa spochybniť výsledky obstarávania cez politický subjekt a médiá. Na základe pokynu zriaďovateľa - Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) bude dodaný predmet zákazky vrátený dodávateľskej spoločnosti. K ďalšiemu verejnému obstarávaniu sterilizačných kontajnerov pristúpi NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach po novom roku," dodala.

Kresťanskí demokrati v stredu upozornili, že cena, za ktorú vysúťažila nemocnica v treťom kole systém sterilizačných kontajnerov, bola pri tretej súťaži takmer dvakrát vyššia ako pri prvej. Samotná firma, ktorá na tretíkrát uspela, dala podľa nich ale v prvej súťaži ponuku 74.500 eur, v druhej to bolo 120.000 eur, až napokon súťaž vyhrala so spomínanou sumou 135.000 eur. "Sme v období, keď sa má slovenské zdravotníctvo oddlžovať až do čiastky 600 miliónov eur a pritom sa niekde obstaráva relatívne malá zákazka za dvojnásobok. Podľa našich informácií je toto len jeden z prípadov, ako sa nehospodárne obstaráva v zdravotníctve," povedal podpredseda KDH Pavol Zajac. V tejto súvislosti podľa svojich slov podal podnet na ÚVO, aby tento nákup prešetril, zároveň vyzval kompetentných, aby zmluvu na kontajnery zrušili.

"Postup pri zadávaní zákazky už v súčasnosti ÚVO preveruje," potvrdila pre TASR jeho hovorkyňa Janka Zvončeková. Podnet však podľa nej podala iná osoba ako podpredseda KDH. "Bližšie informácie úrad zverejní až po ukončení daného konania," uzavrela.