Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Partizánske podporí grantom exkurzie študentov do múzeí či CERN-u

Ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa

S iniciatívou určenou pre žiakov druhého stupňa základných a študentov stredných škôl na území mesta prišiel primátor Partizánskeho Jozef Božik.

Partizánske 15. decembra (TASR) - Exkurzie do vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau, Múzea holokaustu v Seredi, ale i Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) či iQlandie v Liberci bude dotovať zo svojho rozpočtu samospráva Partizánskeho. S iniciatívou určenou pre žiakov druhého stupňa základných a študentov stredných škôl na území mesta prišiel primátor Partizánskeho Jozef Božik, zámer mu odobrili i partizánski mestskí poslanci na svojom rokovaní 13. decembra schválením siedmej aktualizácie všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta Partizánske.

"Fond podpory tematického vzdelávania je príkladom, že samospráva môže účinným a efektívnym spôsobom prispievať k zvýšenej kvalite edukačných aktivít jednotlivých škôl, či už základných alebo stredných a rast hospodárstva a rast ekonomiky môže byť pretavený do pomoci školským inštitúciám z titulu zabezpečenia vyššej kvality výchovno-vzdelávacieho procesu," skonštatoval pre TASR Božik.

Cieľom programu podpory tematického vzdelávania je vytvoriť priestor na to, aby bola časť financií z mesta účelovo viazaná na refundáciu nákladov súvisiacich so zážitkovým vzdelávaním žiakov a študentov. Dotýka sa konkrétne štyroch okruhov. Prvým je segment druhej svetovej vojny, v rámci ktorého budú môcť žiaci navštíviť Múzeum holokaustu v Seredi, Múzeum SNP v Banskej Bystrici a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau v Poľsku. Druhým segmentom je lokálpatriotizmus a týka sa návštev miest spojených s Baťovcami, tretím regionálne vlastenectvo, pričom pôjde o exkurzie do Uhrovca, Košarísk a na mohylu na Bradle. Štvrtý okruh predstavuje podporu prírodovedného vzdelávania so zameraním na vedecko-technické centrá a parky v Košiciach, Ostrave, Brne, Švajčiarsku a v Liberci.

Na finančnú podporu exkurzií vyčlenila radnica vo svojom rozpočte sumu 8400 eur. O grant sa môžu uchádzať všetky základné a stredné školy na území mesta, čo v prípade jednej vzdelávacej inštitúcie predstavuje podporu vo výške maximálne 1200 eur. Jeden projekt podporí samospráva sumou do výšky 400 eur. O pridelení grantov bude rozhodovať mestská rada.