Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trenčiansky kraj

Most cez Domanižanku v centre P. Bystrice uzavreli,má porušenú statiku

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Primátor Považskej Bystrice Karol Janas verí, že statik navrhne iné spôsoby ukotvenia teplovodu a dôjde len k rekonštrukcii mosta.

Považská Bystrica 7. mája (TASR) - Most cez rieku Domanižanka v centre Považskej Bystrice je už niekoľko týždňov uzavretý. Dôvodom je statická porucha. Tie pravdepodobne spôsobil teplovod umiestnený na pravej strane mosta.

Ako informovala hovorkyňa mesta Považská Bystrica Iveta Kováčiková, teplovod, ktorý je na moste už niekoľko desaťročí, pravdepodobne zaťažil jednu stranu mosta tak, že došlo k poškodeniu mostných nosníkov. Most je preto dočasne uzavretý pre peších aj pre akúkoľvek inú dopravu. "Momentálne sa vypracováva statický posudok, statik pritom navrhne viacero riešení a mesto sa rozhodne, akým spôsobom občanmi obľúbený most opäť sprístupní," uviedla hovorkyňa.

Či bude potrebné most úplne strhnúť, sa ešte povedať nedá. Primátor Považskej Bystrice Karol Janas verí, že statik navrhne iné spôsoby ukotvenia teplovodu a dôjde len k rekonštrukcii mosta. Dôležité pritom je, aby sa záťaž mosta znížila. Teplovod, ktorý pravdepodobne mostnú konštrukciu poškodil, je majetkom spoločnosti GGE. Vedenie mesta so zástupcami firmy absolvovalo prvé rokovania. Spoločnosť prisľúbila súčinnosť pri riešení problému tak, aby občania mohli čo najskôr most opäť využívať.

"Ďalšie mosty v centrálnej mestskej zóne (most pri Kine Mier a most pri výškovej budove, ktorý slúži najmä automobilom) takúto záťaž nemajú, preto tu podobné problémy mesto neočakáva," uzavrela Kováčiková.