Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Trenčiansky kraj

Motocykle z Považských strojární predstavili ich majitelia

Výstava motocyklov, archívne foto Foto: FOTO TASR - Pavol Remiaš

Podľa predsedu Veterán klubu Manín v Považskej Bystrici Zdena Metzkereka ide o motocykle vyrobené od roku 1947.

Považská Bystrica 2. septembra (TASR) – Majitelia a obdivovatelia motocyklov vyrábaných v Považských strojárňach sa dnes zišli v Považskej Bystrici na 9. ročníku prehliadky Považskobystrický motocykel.

"Ide o motocykle od roku 1947. Od prvého motocykla vyvinutého a vyrobeného na Slovensku Manet M90, až po posledný motocykel vyrobený v Považských strojárňach M216 Korado, ktorému je venovaný aj tento ročník," povedal predseda Veterán klubu Manín v Považskej Bystrici Zdeno Metzker.

Časť strojov je podľa neho ešte stále v dennej prevádzke. "Väčšinou sú to mopedy 210, ktorých je na Slovensku ešte veľa. Alebo Korada, tie tiež môžeme vidieť na cestách, lebo výroba sa skončila len pred dvanástimi rokmi. A potom sú tu krásne zreštaurované stroje, stroje v stave po nájdení aj v pôvodnom stave," podotkol Metzker.

Pripomenul, že Považské strojárne vyvážali motocykle do osemdesiatich krajín. "Na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy jazdia motocykle z Považských strojární. Celkovo ich bolo vyrobených viac ako dva milióny kusov," uviedol predseda Veterán klubu Manín.

Novinkou programu je podľa neho Manínsky okruh - preteky pravidelnosti v centrálnej mestskej zóne. "Od roku 1948 do roku 1950 sa v centre Považskej Bystrice jazdili celorepublikové preteky Manínsky okruh. Chceme si to pripomenúť. Nechýba súťaž o najkrajší motocykel v trinástich kategóriách, ktorú hodnotia štyria konštruktéri týchto motocyklov. Poobede ideme do areálu Považských strojární. V objekte motocyklovej výroby bude takzvané motokino. Sadneme si na motocykle do oblúka a budeme sledovať staré filmy a prednášky," dodal Metzker.

Na podujatí sa zúčastnil aj 63-ročný motocyklový jazdec Marián Kročka. "Môj otec František Kročka jazdil za Považskú Bystricu ako fabrický jazdec. Bol majster republiky a mal aj viacej úspešných štartov v zahraničí. Dnes predstavujem Pioniera Jawa 23 Mustang, s ktorým som začal jazdiť v sedemdesiatych rokoch. Úspechy - medzinárodný majster Slovenska, dvakrát vicemajster Európy. Dá sa povedať, že pri jazdení ma drží radosť z motorky. Že si ju človek pripraví, okrášli na ukážku pre ľudí," povedal Kročka.