Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Na jubilejnom Pochode vďaky SNP ocenia jeho dlhoročných organizátorov

Na snímke pamätník SNP pred Obecným úradom v obci Cigeľ. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Turistické podujatie sa uskutoční 17. januára, jeho trasy povedú z Cigľa, ako i Handlovej.

Cigeľ 5. januára (TASR) - Pochod vďaky SNP, ktorý sa každoročne koná na počesť a pamiatku obetí vojny, vstúpi tento rok do svojho jubilejného 40. ročníka. Turistické podujatie sa uskutoční 17. januára, jeho trasy povedú z Cigľa, ako i Handlovej.

Ako pripomenul starosta obce Cigeľ a predseda organizačného výboru Štefan Mjartan, tohtoročný Pochod vďaky SNP sa koná krátko po 70. výročí prepadu obce 13. januára 1945, keď nepriateľské vojská a úradníci zajali a vypočúvali viac ako 100 Cigeľčanov a viac ako desať v obci ukrývaných osôb. "Tento rok máme v pláne oceniť aj dlhoročných organizátorov pochodu i funkcionárov, ale diplom aj účastnícky odznak dostane podobne ako po minulé roky každý jeden účastník," doplnil.

Slávnostné otvorenie pochodu bude v Cigli pri Pamätníku padlých. Organizátori pripravili celkom tri lyžiarske trasy s dĺžkami 20, 16 a 10 kilometrov a štyri pešie trasy, dve z nich majú desať a 15 kilometrov a dve šesťkilometrové sú určené pre mládež a rodiny s deťmi. Pochod sa uskutoční za každého počasia. "Od 3. januára máme už v obci spustenú aj lyžiarsku sezónu, čo znamená, že lyžiarske trasy by sa rušiť nemali," poznamenal Mjartan.

Pochod vďaky SNP organizuje Telovýchovná jednota Partizán Cigeľ a Telovýchovná jednota Plameň Handlová v spolupráci s obcou Cigeľ, mestom Handlová, Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov, Trenčianskym samosprávnym krajom a Regionálnou radou Klubu slovenských turistov Prievidza. Turistické podujatie sa koná pod záštitou predsedu vlády SR Roberta Fica.