Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Otca štvormesačného dieťaťa polícia obvinila z prečinu usmrtenia

Ilustračné foto Foto: TASR

Miroslav prebaľoval syna, keď ho nechal na prebaľovacom pulte na práčke a šiel po plienku. Keď sa vrátil, chlapec ležal na zemi.

Prievidza 23. septembra (TASR) - Vyšetrovateľ Odboru kriminálnej polície v Prievidzi dnes v prípade 43-ročného Miroslava z Prievidze - otca štvormesačného dieťaťa, ktoré od 18. septembra ležalo v banskobystrickej nemocnici v klinickej smrti, prekvalifikoval obvinenie z prečinu ublíženia na zdraví na prečin usmrtenia. TASR o tom dnes informovala trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová.

Ako uviedla, v tejto veci prebieha naďalej intenzívne policajné vyšetrovanie. "Dieťa bude podrobené súdnej pitve v Ústave súdneho lekárstva. V rámci nej budú riešené otázky súvisiace s intoxikáciou dieťaťa. Na základe znaleckého posudku, ako i ďalších procesných úkonov policajný vyšetrovateľ zváži ďalší postup," doplnila s tým, že za tento skutok je v zmysle zákona trestná sadzba odňatia slobody na dva až päť rokov.

Ako TASR informoval riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici Ján Nosko, dieťa odpojili od prístrojov v pondelok (22.9.) večer. "Konzílium konštatovalo v zmysle platnej legislatívy mozgovú smrť," spresnil.

Podľa vyjadrenia Jozefa Kubíka, námestníka liečebno-preventívnej starostlivosti Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, kde chlapca 18. septembra prvotne prijali, dieťa malo na základe prvotného vyšetrenia v moči amfetamín. Posledné testy na prítomnosť drog v jeho tele boli podľa Noska negatívne.

Trestné oznámenie v súvislosti s klinickou smrťou štvormesačného dieťaťa prijala polícia v Prievidzi 18. septembra. Ešte v ten istý deň neskoro večer zadržali policajti podozrivých, a to rodičov dieťaťa. V sobotu 20. septembra popoludní bola zo zadržania prepustená matka chlapčeka. Podľa doterajšieho vyšetrovania otec Miroslav v stredu 17. septembra dopoludnia prebaľoval svojho syna, následne ho na necelé tri minúty ponechal na prebaľovacom pulte, ktorý bol uložený na práčke a šiel po plienku. Keď sa po chvíľke vrátil, chlapec ležal na zemi, kam spadol. Na zemi bola aj podložka, na ktorej ležal. Dieťa troška plakalo, ale po chvíli sa upokojilo. Keďže nemalo na sebe žiadne viditeľné zranenia, nevolal rýchlu pomoc. Vo večerných hodinách dieťa prestalo dýchať. Vtedy rodičia privolali rýchlu pomoc.

Obvinený Miroslav a matka dieťatka nie sú pre políciu neznámi. Obaja boli v minulosti obvinení z drogovej trestnej činnosti. Policajti preverovali na základe anonymných podnetov situáciu v rodine vo vzťahu k maloletým deťom, nakoľko o oboch rodičov bolo známe, že sú drogovo závislí, a zistili, že napriek tomu o deti bolo riadne postarané, boli čisté a neboli zanedbané.