Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Berkat pomáha Afgancom, študentom v Maroku a chce aj utečencom

Dobrovoľníci z neziskového občianskeho združenia Berkat Slovensko, so sídlom v Prievidzi, pomáhajú mladým Afgancom, študentom v chudobnej dedine Agouti v Maroku a najnovšie hľadajú možnosti, ako pomáhať aj utečencom. Na snímke predseda združenia Ivan Sýkora. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Dobrovoľníci najnovšie hľadajú možnosti, ako pomáhať utečencom.


Prievidza 7. septembra (TASR) – Dobrovoľníci z neziskového občianskeho združenia Berkat Slovensko, so sídlom v Prievidzi, pomáhajú mladým Afgancom, študentom v chudobnej dedine Agouti v Maroku a najnovšie hľadajú možnosti, ako pomáhať aj utečencom. Informoval o tom predseda združenia Ivan Sýkora.

V týchto dňoch uzatvorili štvrtý ročník verejnej zbierky Berkat pomáha. Podarilo sa im vyzbierať dostatok finančných prostriedkov na zakúpenie očných rohoviek a zaplatenie operácie pre štyroch zrakovo postihnutých mladých ľudí v Afganistane. „Slepotu v Afganistane spôsobujú predovšetkým zlé hygienické podmienky, značná prašnosť, chudoba a nedostatočná lekárska starostlivosť. V tamojšej komunite je nevidiaci človek príťažou pre rodinu, preto pomoc takýmto ľuďom je mimoriadne dôležitá. S týmito aktivitami začalo české združenie Berkat a slovenskí dobrovoľníci sa pridali v roku 2011,“ vysvetlil predseda.

Okrem toho Berkat pomáha chudobným študentom a miestnej komunite v malej horskej dedinke Agouti v Maroku. Na začiatku nového školského roka už miestnemu učiteľovi Azizovi, s ktorým spolupracujú, poslali finančné prostriedky na zaplatenie školného a ubytovania vo vzdialenom meste, kde študujú na strednej škole. Vzdelanie tak umožňujú štyrom dievčatám a jednému chlapcovi, ktorí by inak nemohli študovať.

Finančné prostriedky pochádzajú zo spomínanej celoslovenskej zbierky Berkat pomáha. Peniaze získavajú predovšetkým z dobrovoľného vstupného počas regionálneho festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý organizujú v Prievidzi. V tomto roku sa uskutočnil už ôsmy ročník. Okrem vstupného na festival peniaze získavajú aj predajom ručne vyrábaných bábik a iných ručne šitých hračiek. Na tento účel ich nezištne vyrábajú obyvatelia domovov dôchodcov alebo zdravotných ústavov, predovšetkým v Česku. Okrem toho majú aj takzvanú Berkatskú rodinku. „Sú to jednotlivci, ktorí sa stotožňujú s činnosťou nášho združenia a prispievajú menšími sumami, ale pravidelne každý mesiac. Berkat zaručuje, že každé euro, ktoré takto získajú, použijú na pomoc ľuďom, ktorí to potrebujú. Ide o cielenú nezištnú pomoc bez zbytočných prieťahov. Nutné výdavky s organizáciou pomoci dobrovoľníci pokrývajú aj z vlastných prostriedkov, ale najmä svojou dobrovoľnou prácou,“ dodal predseda združenia.

"Aktuálne reagujeme aj na krízu s utečencami, pretože predstavujú značný humanitárny problém. Pripájame sa k celoslovenskej Výzve na ľudskosť a hľadáme možnosti, ako pomôcť. Spomenuli sme si, že počas festivalu sme premietali dva silné dokumenty, Zápisky z temnoty, z vojnou postihnutej Sýrie. V rámci pravidelných podujatí pod názvom Ozveny jedného sveta ich opäť premietneme a zároveň vyhlásime novú zbierku na pomoc utečencom. Bude pozostávať z materiálnej aj finančnej pomoci," uzavrel Sýkora.