Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

V HBP brigádujú študenti najmä na povrchových pracoviskách

Hliva ustricová, ktorá sa pestuje v podzemí Bane Nováky, ťažobnom úseku Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Foto: TASR/ Pavol Remiaš

Študenti vykonávajú menej náročné práce na údržbe priestorov vetracích jám, výkopové práce či práce pri zbere slamy a jej uložení do skladov pre pestovanie hlivy ustricovej.

Prievidza 21. júna (TASR) - V prevažnej väčšine na povrchových pracoviskách Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP), a.s., si môžu počas leta privyrobiť študenti - brigádnici. Pracovnú príležitosť im poskytuje banská spoločnosť každý rok, toto leto stály kolektív posilní 55 brigádnikov.

"Študenti nám pomáhajú vykryť dovolenkovú absenciu na niektorých pomocných pracoviskách, oboznámia sa s prácou výrobného podniku, získavajú užitočné pracovné návyky a môžu si pritom zarobiť svoju prvú mzdu," uviedla pre TASR hovorkyňa HBP Adriana Siváková.

Ako spresnila, študenti vykonávajú menej náročné práce na údržbe priestorov vetracích jám či na nakládke materiálu, výkopové práce, práce pri zbere slamy a jej uložení do skladov pre pestovanie hlivy ustricovej, kosenie a likvidáciu trávnatého porastu, čistenie stojanov na banské drevo, práce na regeneračnom stredisku banskej výstuže a podobne.

"Prijímame aj študentov vysokých škôl, aby počas leta získali odbornú prax. Máme však aj skupinu študentov pracujúcich v podzemí na pomocných pracoviskách, kde získavajú praktické poznatky, ktoré využijú pri svojom ďalšom štúdiu," doplnila Siváková s tým, že ide o študentov pripravujúcich sa na banícku profesiu na Fakulte baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach, ktorí počas leta pracujú na úseku banskej dopravy pri údržbe a čistení koľajového zvršku v bani.

"Na základe pozitívnych skúseností sa práci so študentmi venujeme každoročne. Viacerí sa k nám po skončení štúdia vrátia a nastúpia do pracovného pomeru," dodala Siváková.