Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidza sa vzdala predkupného práva na menšinu akcií teplárne

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Týmto krokom podľa vedúceho právnej kancelárie mesta Prievidza Róberta Pietrika pre mesto nevznikajú žiadne negatíva.

Prievidza 26. novembra (TASR) - Mesto Prievidza sa vzdalo predkupného práva na 49 % akcií Prievidzského tepelného hospodárstva (PTH), ktoré vlastnia Hornonitrianske bane Prievidza (HBP), a. s. Túto zmenu na základe žiadosti HBP, ktorá chce svojimi akciami ručiť pri zabezpečení úveru, schválili prievidzskí mestskí poslanci na rokovaní v utorok (25.11.).

"Náš akcionár si ide brať účelový úver, ktorého podmienkou bolo aj poskytnutie určitej záruky. Nakoľko predkladané záruky, ktoré poskytovala spoločnosť HBP, nepostačovali, ďalšou požiadavkou bolo ručenie prostredníctvom akcií spoločnosti PTH, ktoré sú vo vlastníctve akcionára Hornonitrianske bane Prievidza," ozrejmil vedúci právnej kancelárie mesta Prievidza Róbert Pietrik.

Podčiarkol, že HBP nebude ručiť akciami, ktoré sú vo vlastníctve mesta Prievidza, ale len akciami vo vlastníctve HBP. "Ďalšou z podmienok banky, poskytovateľa tohto úveru, je, že sa mesto vzdá predkupného práva na tieto akcie spoločnosti," doplnil.

Týmto krokom, ako zdôraznil Pietrik, pre mesto nevznikajú žiadne negatíva. "V prípade, keby aj došlo k tej najhoršej modelovej situácii, to znamená, že spoločnosť HBP by prišla o tieto akcie, banka vytvorí ponukové konanie, kde sa vlastne mesto bude môcť uchádzať o tieto akcie a kúpiť ich späť," vysvetlil.

Ako dnes TASR informovala hovorkyňa HBP Adriana Siváková, účelom úveru, ktorý si firma zabezpečuje, je štandardné prefinancovanie podnikateľských aktivít a prevádzkových potrieb.

Ťažobná spoločnosť sa menšinovým akcionárom PTH, ktoré je najväčším dodávateľom tepla na hornej Nitre, stala v júni tohto roka. Druhým akcionárom je mesto Prievidza s 51-% podielom akcií. Ako väčšinový vlastník PTH by mala na ne v prípade ich predaja predkupné právo.