Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Zápis detí do prvého ročníka ZŠ bude v Prievidzi koncom apríla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Žiak plní povinnú školskú dochádzku v ZŠ v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt, ak rodič nevyberie svojmu dieťaťu inú školu.

Prievidza 4. apríla (TASR) - Budúcich školákov čaká v Prievidzi zápis do prvých ročníkov siedmich základných škôl (ZŠ) a ZŠ s materskou školou (MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Uskutoční sa 25. apríla od 8.00 h do 17.00 h v priestoroch jednotlivých škôl, informoval hovorca mesta Michal Ďureje.

"Na zápis je potrebné priniesť občiansky preukaz rodiča alebo zákonného zástupcu dieťaťa a rodný list dieťaťa. Prítomnosť budúceho školáka na zápise je nevyhnutná," pripomenul Ďureje.

Povinnosť prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky podľa neho vyplýva rodičom zo zákona i všeobecne záväzného nariadenia mesta. "V prípade, že to nesplnia, dopustia sa priestupku, za ktorý je možné uložiť pokutu do 331,94 eura. Pokutu možno uložiť do jedného roka odo dňa, keď správny orgán zistil porušenie povinnosti, najneskôr však do troch rokov odo dňa, keď k porušeniu povinnosti došlo," doplnil.

Žiak plní povinnú školskú dochádzku v ZŠ v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt, ak rodič nevyberie svojmu dieťaťu inú školu. Dieťa môže navštevovať školu aj mimo územia republiky. O povolení tohto vzdelávania rozhoduje riaditeľ školy sídliacej na území SR, do ktorej je žiak prijatý na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu.

Minulý rok sa na zápise do siedmich ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta zúčastnilo 391 chlapcov a dievčat, z toho 41 deťom odložili plnenie povinnej školskej dochádzky na základe psychologického vyšetrenia.