Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Príspevok na obed poberá v tomto roku viac prievidzských seniorov

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.

Prievidza 8. júna (TASR) - Opakovaný finančný príspevok na čiastočnú kompenzáciu obeda dostáva od radnice v tomto roku v porovnaní s vlaňajším viac prievidzských seniorov. Kým v roku 2014 ho poberalo 33 dôchodcov, tento rok je ich 70, čo predstavuje nárast o 112,12 percenta. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.

"Opakovaný finančný príspevok na čiastočnú kompenzáciu ceny obeda je poskytovaný v súčasnosti 70 občanom, ktorí sú poberateľmi starobného alebo invalidného dôchodku so znížením pracovného potenciálu nad 70 percent a príjem u jednotlivca neprekračuje sumu 380 eur alebo príjem manželskej dvojice neprekračuje sumu 580 eur," ozrejmil Ďureje.

Pripomenul, že mesto zmenilo od 1. júna 2014 internú smernicu pre poskytovanie opakovaného finančného príspevku na stravovanie dôchodcov. "Zámerom bolo zvýšiť počet obyvateľov mesta, ktorým bude možné prispievať na stravu a tým sčasti zmierniť a zlepšiť životné podmienky z dôvodu ich nízkeho príjmu," vysvetlil.

Príspevkové stravovanie dôchodcov je rozdelené do troch pásiem na základe príjmu žiadateľa, pričom suma, ktorú seniori dostávajú od mesta, sa pohybuje od 1,20 eura do 0,40 eura. Stravovanie je zabezpečené v školských jedálňach pri základných školách, v Zariadení pre seniorov Prievidza a u zmluvných dodávateľov v pracovné dni výdajom stravy do obedára. Cena obedu bez zľavy je v školských jedálňach 2,51 eura, v zariadení pre seniorov 2,44 eura a u zmluvných dodávateľov 2,76 eura, respektíve 2,84 eura.