Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

VIDEO: Rodáci z Malinovej majú svoj park, v ktorom vysádzajú stromčeky

Rodáci z hornonitrianskej obce Malinová majú svoj park, v ktorom vlastnoručne vysádzajú okrasné stromčeky. Aj takýmto spôsobom vyjadrujú svoj vzťah k svojmu rodisku, ktoré zostalo v ich srdciach. Za tri roky od založenia parku ich vysadili 23. Na snímke malinovský rodák Jozef Luprich (vpravo) pri kopaní jamy na zasadenie stromčeka. Zľava sleduje jeho činnosť manželka a starostka obce Mária Luprichová. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Takýmto spôsobom vyjadrujú svoj vzťah k rodisku.


Malinová 7. júna (TASR) – Rodáci z hornonitrianskej obce Malinová majú svoj park, v ktorom vlastnoručne vysádzajú okrasné stromčeky. „Aj takýmto spôsobom vyjadrujú svoj vzťah k rodisku, ktoré zostalo v ich srdciach,“ povedala starostka obce Mária Luprichová, ktorá pred tromi rokmi založenie parku iniciovala.

Malinová podľa slov starostky bola pred druhou svetovou vojnou takmer čisto nemecká dedina. Volala sa Cach. Založili ju a obývali nemeckí prisťahovalci, ktorí tam prišli pred stáročiami dobývať a ryžovať zlato. Po vojne sa mnohí museli nútene, na základe Benešových dekrétov, vysťahovať. Ďalší emigrovali alebo odišli za prácou do zahraničia či iných miest na Slovensku. Napriek tomu sa do Malinovej, najmä v posledných rokoch radi vracajú, navštevujú svojich príbuzných a priateľov, ale aj miesta svojej mladosti. Zvyčajne prichádzajú s nimi aj ich potomkovia.

„Zasadenie stromčeka, ktorý si sami vyberú a kúpia, je akýmsi živým putom, ktorý ich s domovinou spája. Veľa ich žije v Nemecku, ale aj za morom v USA či iných krajinách. Doteraz stromček v parku zasadilo 23 rodákov. Naposledy to bol Jozef Luprich s manželkou, ktorý sa odsťahoval kvôli zamestnaniu do Banskej Štiavnice, a Zuzana Schwenkbecková, rodená Maurerová, ktorá býva v Nemecku. Niektorí rodáci prispeli aj na nákup štýlových lavičiek, ktoré zvyšujú estetickú úroveň parku a slúžia na oddych. V najbližšom období chceme pod každý stromček osadiť tabuľky s menami rodákov, ktorí ich zasadili, aby sa to návštevníci parku dozvedeli“, uzavrela starostka.