Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Najstaršie pútnicke miesto na Slovensku je bezpečnejšie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Náklady na osadenie nástupísk, chodníkov, dvoch osvetlených autobusových zastávok a osvetleného priechodu pre chodcov sa vyšplhali na viac ako 54.000 eur.

Skalka nad Váhom 11. januára (TASR) – Cesta druhej triedy II/507 pri najstaršom slovenskom pútnickom mieste v Skalke nad Váhom v Trenčianskom okrese je bezpečnejšia. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) tam v spolupráci s Rímskokatolíckou cirkvou vybudoval dve nové autobusové zastávky a osvetlený priechod pre chodcov.

Ako informoval Ľubomír Bobák z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK toto výnimočné miesto ročne navštívi množstvo domácich i zahraničných pútnikov, TSK sa preto rozhodol bezpečnostnú situáciu zlepšiť takými prvkami, ktoré najčastejšie miesta pohybu chodcov, turistov a návštevníkov Skalky urobia viditeľnejšími i bezpečnejšími.

Náklady na projektovú dokumentáciu a následnú realizáciu a osadenie nástupísk, chodníkov, dvoch osvetlených autobusových zastávok a osvetleného priechodu pre chodcov sa vyšplhali na viac ako 54.000 eur, TSK sa na investícii podieľal 74 percentami.

Zlepšenie bezpečnostnej situácie na vyhľadávanom pútnickom mieste víta aj obecná samospráva. "Pútnické miesto Skalka je atraktívne a jeho návštevnosť stále stúpa. Zastávky a priechod, ktoré vybudoval Trenčiansky samosprávny kraj, vnímam ako veľký prínos najmä z hľadiska bezpečnosti. Myslím, že veľa návštevníkov, ale i domácich ocení tieto zmeny," povedal starosta Skalky nad Váhom Anton Horečný.

V uplynulom roku TSK zmodernizoval celkovo 43 priechodov v šiestich okresoch Trenčianskeho kraja, v roku 2018 kraj plánuje s úpravou priechodov pokračovať a postupne zvyšovať ich bezpečnosť v celom regióne.