Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trenčiansky kraj

Trenčiansky kraj začína s výstavbou autistického centra za 479.000 eur

Na ilustračnej snímke vpravo autista za pomoci opatrovateľky pracuje v tvorivej dielni v domove sociálnych služieb. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Realizácia projektu bude zároveň znamenať krok k prepojeniu sociálnych služieb pre autistov.

Trenčín 12. augusta (TASR) - Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) pokračuje vo svojom zámere vybudovať autistické centrum. Zariadenie pre 30 klientov postavia v areáli Centra sociálnych služieb (CSS) DEMY v Trenčíne, ktorého zriaďovateľom je TSK.

„Na autizmus neexistuje liek, jedinou účinnou vedecky overenou intervenciou je behaviorálna terapia, ktorá ak sa robí denne, intenzívne a včas, môže významne zlepšiť prognózu dieťaťa. Zlepšuje sa tak učenie, komunikácia a sociálne zručnosti. Preto sa TSK rozhodol podať pomocnú ruku rodinám s autistickými deťmi a vybudovať zariadenie, ktoré bude poskytovať sociálne služby práve osobám s poruchami autistického spektra,“ vysvetlila Elena Nekorancová, poverená riadením oddelenia sociálnej pomoci Úradu TSK.

Centrum za 479.000 eur je v štádiu prípravy výstavby, podľa TSK by malo byť dobudované v budúcom roku. Realizácia projektu bude zároveň znamenať krok k prepojeniu sociálnych služieb pre autistov. Aktuálne poskytujú sociálnu službu v Trenčíne deťom s autizmom v predškolskom veku, pričom svoju činnosť prevádzkuje aj špeciálna základná škola pre autistov. Práve na ňu by nadväzovali poskytované služby v autistickom centre pre deti, ktoré ukončia povinnú školskú dochádzku. Novopostavené centrum im prinesie možnosť využiť ambulantné, ale aj pobytové sociálne služby.