Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Rekonštrukcia trenčianskeho štadióna je stále otázna

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Primátor Richard Rybníček nevie, ako sa k vzniknutej situácii postaví investor.

Trenčín 3. októbra (TASR) - Projekt komplexnej rekonštrukcie futbalového štadióna v Trenčíne za viac ako šesť miliónov eur je aj po dnešnom mimoriadnom zasadnutí trenčianskeho mestského zastupiteľstva otázny. Poslanci síce schválili zmluvy o vypožičaní futbalového štadióna s príslušnými pozemkami futbalovému klubu AS Trenčín na 40 rokov, zmluvy o budúcich kúpnych zmluvách a nájomnú zmluvu, pozmeňovací návrh k zmluve však zvyšuje investorovi (AS Trenčín) náklady takmer o 250.000 eur.

Poslanec Pavol Kubečka (Smer-SD) dal pozmeňovací návrh, aby sa hracia plocha po výstavbe štadióna predala AS Trenčín za jedno euro a tribúny a príslušenstvo štadióna za trhovú cenu zníženú o 20 percent. V praxi by tak musel investor oproti pôvodným zámerom priplatiť viac ako 900.000 eur.

Poslanci napokon prijali ďalší pozmeňovací návrh expredsedu poslaneckého klubu Smer-SD Daniela Beníčka, ktorý navrhol, aby sa po dokončení prvej etapy rekonštrukcie znížila trhová cena na 30 percent, čo by bolo navýšenie pôvodnej ceny za predaj štadióna (300.000 eur) o ďalších takmer 250.000 eur. „Myslím si, že suma, ktorú som navrhol, je dôstojná aj voči investorovi, ale aj rozumná voči ostatným občanom Trenčína, ktorí nefandia futbalu. Keď sa ten štadión postaví, nie je problém, aby to budúci poslanci znížili aj na euro,“ zdôvodnil svoj návrh Beníček.

Generálny manažér AS Trenčín Róbert Rybníček vidí rozhodnutie poslancov „veľmi negatívne“. „Je mi ľúto, že projekt takejto investície sa stal politickou kortešačkou, ktorá vyústila v rozhodnutie, ktoré nemá nič spoločné so zdravým rozumom. Pre klub to znamená, že nemôžeme podniknúť ďalšie kroky k príprave rekonštrukcie štadióna,“ skonštatoval Rybníček s tým, že momentálne nemá mandát, aby garantoval 3,9-miliónovú investíciu zahraničného investora. „Ak by tu dnes boli predstavitelia zahraničného investora, myslím si, že by sa na päte zvrtli a odišli z tohto mesta,“ zdôraznil generálny manažér.

Trenčiansky primátor Richard Rybníček nevie, ako sa k vzniknutej situácii postaví investor. „Ak by povedal, že trvá na svojom stanovisku a jeho biznis plán je postavený na pôvodnej sume a nie je možné nič iné, tak budem uznesenie vetovať a nevylučujem, že zvolám ešte jedno mestské zastupiteľstvo,“ dodal primátor.

Zastupiteľstvo sledovalo priamo v rokovacej sále asi 30 priaznivcov AS Trenčín, ďalšia asi stovka prostredníctvom reproduktorov na Mierovom námestí pred mestským úradom. Tí niektorých poslancov po skončení zastupiteľstva nazvali hrobármi trenčianskeho futbalu a častovali ich nadávkami, situáciu musela upokojovať mestská polícia.

Rekonštrukcia má začať na budúci rok

AS Trenčín získal vládnu dotáciu na rekonštrukciu futbalového štadióna vo výške 2,4 milióna eur, ďalších 3,9 milióna eur chce investovať do rekonštrukcie klubu. Samotná rekonštrukcia by sa mala začať na budúci rok a po dokončení druhej etapy by vynovený štadión s kapacitou 10.500 miest na sedenie spĺňal podmienky Európskej futbalovej asociácie (UEFA) pre stretnutia európskych klubových súťaží i medzištátne stretnutia.

Súčasťou nájomnej zmluvy je prenájom hracej plochy, zázemia a tribún pre mládežnícke kluby na 10 rokov. Počas jej trvania budú všetky mládežnícke družstvá v Trenčíne hrávať a trénovať na štadióne a pomocných ihriskách bezplatne. Mesto Trenčín za to bude futbalovému klubu AS Trenčín platiť ročne 200.000 eur.

Mestá sa majú na projekte výstavby a rekonštrukciách futbalových štadiónov podieľať sumou vo výške 40 percent nákladov. V prípade Trenčína ide o 900.000 eur, ktoré mesto chcelo poskytnúť klubu formou výpožičky objektu štadióna a pozemkov s možnosťou odkúpenia štadióna zo strany AS Trenčín.