Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Výstava AkvaTera má podporiť záujem chovateľov o chov plazov

Viac ako 100 vystavovateľov zo Slovenska, Česka, Rakúska a Maďarska sa 11. mája 2014 stretlo na trenčianskom výstavisku Expo Center na treťom ročníku medzinárodnej predajnej výstavy akvaristických a teráriových zvierat AkvaTera 2014. Podľa organizátora výstavy Milana Kányu je jej cieľom podporiť chovateľstvo tejto skupiny zvierat. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na výstave sa predávajú výhradne nejedovaté druhy hadov a neškodné druhy pavúkov.

Trenčín 11. mája (TASR) – Viac ako 100 vystavovateľov zo Slovenska, Česka, Rakúska a Maďarska sa dnes stretlo na trenčianskom výstavisku Expo Center na treťom ročníku medzinárodnej predajnej výstavy akvaristických a teráriových zvierat AkvaTera 2014. Podľa organizátora výstavy Milana Kányu je jej cieľom podporiť chovateľstvo tejto skupiny zvierat.

„Chceme najmä mladým ľuďom ukázať, čo všetko sa dá chovať a zlepšiť tým vzťah ľudí k prírode a k ochrane zvierat. Špeciálne sme zameraní na hady a plazy všeobecne, ktoré ľudia považujú za nie úplne najobľúbenejšie. Aj touto formou chceme plazy ľuďom priblížiť a ukázať, že nie sú nebezpečné,“ skonštatoval Kánya.

Ako dodal, na výstave sa predávajú výhradne nejedovaté druhy hadov a neškodné druhy pavúkov. Nebezpečné druhy zvierat sa na výstave predávať nemôžu. „Na Slovensku väčšina týchto zvierat nespadá pod žiadne obmedzenia, ak spadajú pod medzinárodný dohovor, musia byť ich chovatelia registrovaní a musia viesť ich evidenciu. Ale 98 percent všetkých zvierat, ktoré sú tu, sa dá kúpiť voľne bez registrácie. Ide o zvieratá, ktoré nie sú na pokraji vyhynutia,“ uzavrel Kánya.