Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

TSK sa na výstave Region Tour Expo prezentuje ako kraj tisícok chutí

Návštevníčka si prezerá propagačné letáky v stánku Trenčianskeho samosprávneho kraja na výstave Region Tour Expo v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na treťom ročníku medzinárodnej výstavy cestovného ruchu prezentuje svoje produkty 70 vystavovateľov zo Slovenska, Česka, Maďarska, ale i Dominikánskej republiky.

Trenčín 16. mája (TASR) – Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) hľadá rôzne spôsoby, ako do regiónu pritiahnuť turistov a jedným z nich je aj výstava cestovného ruchu Region Tour Expo. Pre TASR to povedal podpredseda TSK Jozef Trstenský. Výstavu otvorili dnes na trenčianskom výstavisku Expo Center v Trenčíne, potrvá do nedele 18. mája a organizačne sa na nej podieľa práve TSK.

„Je dôležité, aby náš kraj, naše mestá a obce navštevovalo čo najviac turistov, pretože máme čo ponúknuť. Máme svoju históriu, tradície, máme nádherné hrady s krásnymi príbehmi. Sú tu termálne pramene, kúpele. Naštartovali sme vzťahy so Zlínskym a Juhomoravským krajom, vymieňame si skúsenosti, aby sme to robili čo najlepšie. Vydali sme rôzne publikácie, kde propagujeme TSK. Veríme, že ekonomika sa pozviecha a ľudia budú cestovať,“ priblížil Trstenský s tým, že samosprávny kraj propagujú aj na výstavách v Českej republike, ktorej obyvatelia tvoria najpočetnejšiu zahraničnú klientelu v TSK.

Podľa Márie Izraelovej z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK, kraj prináša návštevníkom výstavy pestrú ponuku ubytovacích a kultúrnych zariadení. „Prezentujeme Trenčiansky hrad, Bojnický zámok, hvezdáreň v Partizánskom, Kúpele Nimnica, Bojnice, Trenčianske Teplice. Kraj chceme predstaviť ako kraj tisícok chutí. Aj mottom našej expozície je slogan TSK – chuťovka pre turistov,“ skonštatovala Izraelová.

Ako dodala, rozbiehajú projekt zozbierania tradičných receptov zo všetkých deviatich okresov kraja tak, aby každý okres bol zastúpený polievkou, hlavným jedlom a múčnikom. „Návštevníci výstavy môžu počas troch dní vypísať anketový lístok so svojim receptom a informáciou odkiaľ ho poznajú a ako dlho. Recepty zaradíme podľa regiónov do pripravovanej regionálnej kuchárky,“ uzavrela Izraelová.

Na treťom ročníku medzinárodnej výstavy cestovného ruchu prezentuje svoje produkty 70 vystavovateľov zo Slovenska, Česka, Maďarska, ale i Dominikánskej republiky. Záštitu nad výstavou Region Tour Expo prevzal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek a veľvyslankyňa Českej republiky na Slovensku. Livia Klausová. Odborným garantom podujatia je Česká centrála cestovného ruchu - CzechTourism a partnermi výstavy sú Trenčiansky samosprávny kraj a Zlínsky kraj.

Veľvyslankyňa Českej republiky na Slovensku Lívia Klausová (vľavo) ochutnáva jedno z tradičných jedál - pohánkovú babu, ktorú návštevníkom rozdal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška (vpravo) v stánku na výstave Region Tour Expo, 16. mája 2014 na výstavisku Expo Center v Trenčíne.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa