Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Turistický chodník v Klátovej Novej Vsi vedie po stopách pamiatok

Ilustračné foto Foto: TASR – Milan Kapusta

Nepriamou súčasťou chodníka je aj vodník pri potoku Vyčoma, ktorého miestni obyvatelia nazvali Strážca Vyčomy.


Klátova Nová Ves 11. septembra (TASR) - Viacero národných kultúrnych pamiatok, ktoré sa nachádzajú na území Klátovej Novej Vsi v okrese Partizánske predstavuje turisticko-náučný chodník Po stopách kultúrno-historických pamiatok obce. Trasu s dĺžkou až okolo 20 kilometrov môžu domáci i návštevníci Klátovej Novej Vsi absolvovať od roku 2008.

"Klátova Nová Ves je obec, ktorá je známa tým, že sa v nej nachádza viacero národných kultúrnych pamiatok zapísaných v Ústrednom zozname Pamiatkového fondu Slovenskej republiky. A z toho dôvodu vzišiel nápad v roku 2008, že by sme ich propagovali spoločne a vytvorili turistický náučný chodník. Tento vlastne propaguje všetky pamiatky a pamätihodnosti, aj tie, ktoré nie sú zapísané v ústrednom zozname," uviedla pre TASR starostka Klátovej Novej Vsi Iveta Randziaková.

Priblížila, že turisticko-náučný chodník sa začína v časti obce Sádok, kde sa nachádza vzácny kostolík z 12. storočia. Je známy tým, že za sebou má viacero stavebných etáp. Pri jeho reštaurovaní sa objavili vzácne fresky z polovice 16. storočia. "Chodník pokračuje rímskokatolíckym kostolom, v ktorom za povšimnutie určite stoja nástenné mozaiky. Tie zdobia presbytérium kostola a zobrazujú témy Poslednej večere a zoslania Ducha svätého. Sú dielom významného slovenského maliara Vincenta Hložníka. Ďalšími zástavkami sú neobarokový kaštieľ z polovice 18. storočia, v ktorom sídli školiace stredisko Štatistického úradu SR, a renesančný kaštieľ, známy pod
miestnym názvom zemianska tvŕdza a pochádzajúci z polovice 16. storočia. Vybudovaný bol ako protiturecká pevnosť, dnes slúži ako obradná sieň. Známi sme aj ďalším kaštieľom v časti obce Janova Ves, kde bola dlhé roky ozdravovňa. Ďalšími zástavkami sú hradisko Kostrín, Cibajky - stará vápenná pec, hradisko Šiance, ktoré vlastne bolo vybudované v praveku a patrí medzi najväčšie halštatské hradiská v Karpatskej kotline, tiež kaplnka v Janovej Vsi a mohylový útvar Dieťa na Ondžiari,"
doplnila.

Nepriamou súčasťou chodníka je aj vodník pri potoku Vyčoma, ktorého miestni obyvatelia nazvali Strážca Vyčomy. Vyrezal ho rezbár počas jedného podujatia v obci a domaľovali ho miestni školáci. Podľa Randziakovej ochraňuje Klátovu Novú Ves proti povodniam.

Turisticko-náučný chodník, ako poznamenala starostka, určite pomohol propagácii obce. Samospráva tiež o ňom vydala propagačný leták v slovenčine a angličtine, pri každej pamiatke tiež osadila tabuľu s jej vyobrazením a popisom v slovenskom a anglickom jazyku. "Návštevníci k nám chodia, aj keď zdolať celú trasu chodníka by bolo veľmi náročné, lebo je to 20 kilometrov a je to len pre dobrých turistov. Obyčajne si návštevníci vyberú niektorú konkrétnu pamiatku alebo časť trasy chodníka," skonštatovala. Pred absolvovaním chodníka sa musia záujemcovia vopred ohlásiť na obecnom úrade.