Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Účasť vo Sverepci bude podstatne vyššia ako v komunálnych voľbách

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

„Účasť je dobrá, hlasovanie je pokojné, len do poludnia prišlo k urnám okolo 25 percent oprávnených voličov. Mnohí z nich prišli hneď ráno rovno z kostola,“ uviedla členka komisie.

Sverepec 7. februára (TASR) - V obci Sverepec v Považskobystrickom okrese bola účasť v referende už na poludnie takmer dvojnásobne vyššia ako počas celých novembrových volieb do orgánov samospráv. TASR informovala členka tamojšej okrskovej komisie Mária Kulišíková.

„Účasť je dobrá, hlasovanie je pokojné, len do poludnia prišlo k urnám okolo 25 percent oprávnených voličov. Mnohí z nich prišli hneď ráno rovno z kostola,“ skonštatovala Kulišíková s tým, že vo Sverepci majú v zoznamoch zapísaných takmer 980 oprávnených voličov.

Podľa starostu Sverepca Maroša Ondráša sa dala vyššia účasť v referende očakávať. V komunálnych voľbách bol totiž jediný kandidát na starostu a kandidátov na poslancov obecného zastupiteľstva bolo deväť, teda rovnaký počet ako poslaneckých kresiel v zastupiteľstve. Volebná účasť v novembrových komunálnych voľbách bola 15,22 percenta a bola najnižšia na Slovensku.

O väčšom záujme o referendum, ako o komunálne voľby, svedčí aj skutočnosť, že už dopoludnia bola komisia s prenosnou urnou v šiestich rodinách, podvečer v prípade záujmu obyvateľov obce absolvujú aj druhý výjazd do domácností záujemcov o účasť v referende. „Do referendovej miestnosti chodia obyvatelia všetkých vekových kategórií, s prenosnou urnou sme boli u ľudí, ktorým zdravotné dôvody nedovoľujú prísť hlasovať osobne. S urnou sme boli aj u najstaršej obyvateľky obce, 91-ročnej Ireny Púčkovej,“ doplnil starosta.

Prečítajte si aj: