Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

V Bánovciach pribudnú kamery, monitorovať budú miesta s kriminalitou

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

V Bánovciach nad Bebravou robia mestskí policajti aj prednášky na základných a stredných školách o nebezpečenstve drog, násilí, šikanovaní, vandalizme a podobne.

Bánovce nad Bebravou 19. novembra (TASR) - Nový kamerový systém ako i viacero prednášok, ktoré sa týkajú prevencie kriminality na území Bánoviec nad Bebravou, sú súčasťou projektu Vidieť a byť videný II. etapa, na ktorý bánovská radnica získala nenávratný finančný príspevok od Ministerstva vnútra SR. Kamery by mali v meste pribudnúť začiatkom budúceho roka, séria prednášok sa už realizuje.

"Cieľom projektu je zvyšovanie bezpečnosti, ochrana života, zdravia a majetku obyvateľov mesta," uviedol Mário Biras z Referátu projektového riadenia Mestského úradu v Bánovciach nad Bebravou.

Doplnil, že radnica pre projekt získala na základe rozhodnutia Rady vlády SR pre prevenciu kriminality nenávratný finančný príspevok vo výške 22.000 eur, pričom celkové oprávnené výdavky so spoluúčasťou mesta sú vo výške 27.500 eur. "V rámci projektu bude začiatkom budúceho roka zakúpených päť kamier k tým, ktoré zatiaľ monitorujú námestie. Rozmiestnením ďalších kamier na miesta, kde sa v minulosti páchala trestná činnosť, umožníme Mestskej polícii ľahšie identifikovať páchateľa, a tým rýchlejšie objasniť trestný čin, prečin či priestupok," objasnil.

Súčasťou projektu sú aj prednášky na základných a stredných školách. Vedú ich, ako spresnil Biras, príslušníci bánovskej mestskej polície. "Zamerané sú na témy správaj sa normálne, ľahké a tvrdé drogy, násilie, šikanovanie, vandalizmus, dopravná výchova, alkohol, tabakové výroby či kriminalita v meste," vymenoval.

Ukončenie druhej etapy projektu je naplánované na jún 2015. Samospráva plánuje v najbližšom období požiadať o finančné prostriedky aj na tú tretiu. Zapojenie sa do projektu už odsúhlasili aj mestskí poslanci na svojom rokovaní v polovici novembra.